Säkerhet i fokus när Försäkringskassan, Coop och SBAB pratar intranät 2022

In Intranät, Java, Microsoft .NET, Nyheter, Office 365 SharePoint Online, Optimizely/Episerver, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Höstversionen av Smarta Intranät är igång med fina talare och transparenta case från kunder som SBAB, Försäkringskassan, Coop (en Optimizely/Episerver CMS intranät), Grant Thornton (SharePoint), Lejonfastigheter och Åhléns. Där den sistnämnda kraftigt ser över sin IT just nu med nya ägare.

Ett nästan osökt tema är säkerhet. Att ha kontroll på inloggning, autenticitet och säkerhet är i fokus hos nästan alla talare. Vilket är förståeligt med Coop på scen som drabbades av sina värsta hackerattacker och kriser någonsin när Visma Esscom (Visma Retail, Extenda) Kaseya MSP/VSA hackades förra sommaren. Hacket och de påföljande kassanedstängningarna fick Coops CSO att vidta stora förändringar i alla typer av IT-säkerhetsaspekter genom livsmedelsföretaget.

Samt så klart då den digitala arbetsplatsen blivit en absolut nödvändig och mer naturlig förlängning av vardagen för nästan alla typer av medarbetare under pandemiåren.

Vilka svenska bolagsledningar har redan spenderat för mycket pengar på metaverse och mindre taktiska digitalbeslut? Leta i MKSE.com innovation tech nyhetskategori. Öppen gratis under en begränsad period.

Försäkringskassans nya SiteVision intranät är en av de senare och mer omfattande intranätprojekten som står på stora scen. David Hegethorn, webbredaktör och Peter Hedberg, webbredaktör Försäkringskassan berättar att nätet ska vara byggt med viktiga aspekter som egna innehållskoncept/informationskvalité, ämnesbaserad struktur, centralpublicering och en aktiv förvaltning i åtanke.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nya "Åhléns 2.0" på väg, headless och CRO-baserad optimisering bakom nysatsningen

Även Försäkringskassan fick ökade säkerhetskrav på sig. Bolagets IT-säkerhetsansvariga kom plötsligt av säkerhetsskäl att kräva att en MVP sjösättes skarpt för att snabbt kunna lägga ned det gamla, mindre säkra intranätet. Det anpassade sig gruppen efter. Det drabbade främst sökfunktionen i intranätet som istället för att vara heltäckande och ”enterprise” blev aningen mer begränsat.

Försäkringskassan lanserade sitt intranät en bit in i pandemin. Försäkringskassan har 14 000 anställda på ett 50-tal orter.