Sitecore utdaterat och utanför molnet, kunder missnöjda. Forrester kritiska

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

I senaste Forrester Wave 2017 får Sitecore några rejäla slängar av sleven. Det samtidigt som största konkurrenten Episerver intar ny topposition tillsammans med Adobe och Acquia Drupal. Jobbiga nyheter för EQT som storinvesterade i Sitecore så sent som förra våren.

Den tidigare, på senare år givna, ledaren får lämna toppskiktet av flera anledningar:

  • Främst då Forrester har genomskådat Sitecores brister inom Nielsens 2015-strategi med en hårt paketerad, ”anti best-of-breed marketing svit. Lösningar inom kunddata profilering, optimisering och test finns där. Men de är utdaterade och kan inte mäta sig mot konkurrensen, menar Forrester.
  • Ännu värre är att flera kunder i slutet av förra året påpekar hur svitens omfattning och komplexitet snarare hämmat den större organisationen än hjälpt dem.
    MKSE.com har tidigare påpekat hur Sitecore dragits med svårlösta prestandaproblem hos större kunder inom t ex Pharma. Detta då de aktiverat profilering och analys som slöade ned hela webbnärvaron.
  • Forrester menar även hur Sitecore eXperience Accelerator (SXA) har några Azure kopplingar, men produkten lider av ”brist på strategi för molnet”. Sitecore kommer inte vara en ”native Azure”-moln aktör tidigare än nu år 2017. Det är på tok för sent.

Drupal 8 får bra betyg, men det saknas fortfarande rena Drupal 8 moduler. Att analysdelarna Acquia Lift och Acquia Cloud Site Factory ligger långt utanför Drupals UI uppskattas inte heller.

Adobe får även de mest ros, men Forrester menar att kopplingen mellan den integrerade DAM-lösningen AEM Assets och andra DAM-egenskaper i AEM Sites är besynnerlig.

Episervers problem är främst kundbasen. Den utgörs av för små företag i USA,menar Forrster. Det inbyggda online marketing stöd är fortfarande inte lika omfattande som konkurrenternas, men det är modulärt och kunder Forrester pratat med kallar det en fördel.

Annars är mest påtagliga nykomlingen i gänget Hippo CMS. Det pga. sina nya front-end och back-end API:er samt ett piggt PaaS erbjudande.

I Gartners senaste CMS rapport utsågs hela sex ledare. Där finns Sitecore i absoluta toppen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Bästa valet inom e-handel 2023, enligt Gartner. Skönhetsbolag ny på listan

Leave a Comment