SL ”visar vart skåpet ska stå” inom digitalisering offentlig sektor, samtidigt bränner Stockholms Stad ytterligare 0,3 mdr

In CRM Customer Relationship Management, Nyheter, Offentlig sektor, Pega, Streaming by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

SLs utvecklings- och digitaliseringschef Per Thelin kan berätta att deras agila team digitaliserat hela resandet och biljettförfarandet i ett omfattande och lyckat projekt. Precis samtidigt avslöjas interna uppgifter att Stockholm stad bränt ytterligare (!) 0,3 mdr SEK på ett ”socialt IT-projekt”. Som aldrig användes eller ens lanserades för medborgarna. Utöver miljardslösandet på dyra managementkonsulter i bespottade Skolplattformen.

0Mkr
SEK kostnad för de båda misslyckade IT-satsningarna

Som MKSE.com påpekat är det med andra ord fortsatt mycket stor skillnad på beställarkompetensen inom Sveriges och speciellt Stockholms offentliga sektor. I podden Teknikveckan pratade Johan Öbrink och Christian Landgren under torsdagen om precis samma ämne. De är båda aktuella som medutvecklare av den alternativa appen Öppna Skolplattformen, läs mer om varför den kom till och behövdes här.

För att inte bara klanka ned tas en förebild som ”gör allt rätt” upp. Det var just SLs Per Thelin. Med SLs öppenhet i API och vision, med kontinuerliga leveranser på tid och budget samt en imponerande mängd sjösatta projekt som redan påverkar Stockholmarnas vardag till det positiva. Programledaren Peter Esse och Johan Öbrink uttrycker att:

” – På SL visar man vart skåpet ska stå när det kommer utveckling inom offentlig sektor.”

Per själv har under fredagen adderat till allt beröm att ”med rätt medarbetare är det lätt att göra rätt”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Contentstack headless tar in 0,8 mdr i en marknad värderad till 530 mdr

Stockholm stads IT-projekt för att ”modernisera Stockholms sociala system” inleddes 2016. Samma år som IT-gruppen som ansvarade för 1,0-1,2 mdr SEK floppen Skolplattformen satt som ansvariga IT-beställare. Projektet ska fått en budget på 570 miljoner kronor. Det var en Pega Systems plattform i regi av TietoEvry (igen) för de drygt 18 000 anställda inom Stockholm stads individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade. ”Plattformen” döptes till Esset.

En logotype köptes in

Efter bränt 296 Mkr på diverse konsulter stoppades Esset. Utan att någonsin gått live. I tisdags (!) meddelade Stockholms stad internt att projektet ”byter inriktning” via IT-direktör Andreas Nordström.

”– I princip kan man säga att det lagts flera hundra miljoner kronor på att lära socialtjänsten använda Skype.”

Säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. Det var slutprodukten av de fem årens projekterande med inköpta IT-konsulter. Plattformen Esset skulle ersätta it-systemet Paraply från slutet av 1990-talet. Nu ska staden i stället ta fram en plan för att utveckla det gamla systemet. TietoEVRY, Pega och även ServiceNow ska ha jobbat med ESSET. Jessica Persson står skriven som utvecklingsstrateg och delvis ansvarig för ESSET-projektet hos Stockholms stad de senaste åren.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ServiceNow gör förvärv för att hjälpa DevOps- och SRE-team

Ironiskt är att ett av de större SL-projekten från slutet av 2020 var en Contentful flytt från Optimizely/Episerver. Det årslånga projektet ska främst ha utförts av svenska Contentful-konsulter från TietoEVRY.