Stockholms stad köper in visit.stockholm domänen för 1,4 Mkr

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Inte bara Sandvik lägger 1 Mkr samt 400 000 SEK på löpande årlig licensavgift för sin egna gTLD.

Även Stockholms stad har valt satsa på samma strategi för att välkomna turister, invånare och företagare till visit.stockholm.

Staden hoppas kunna förenkla och förbättra sin domänstrategi genom förvärvet. Prefix som skola.stockholm.se ska bort till förmån för skola.stockholm. Även t ex kulturhuset.stockholm ska framöver kunna flytta in på den nya domänen.

En av Sveriges kändaste SEO konsulter säger till MKSE att:

” – [gTLD] är bara image. Finns ingen som helst SEO-fördel med att köra dessa domäner. Google lägger mindre och mindre vikt vid domännamn och vid vilken toppdomän man ligger under. Sök efter ”museum” och du hittar inte en enda .museum-domän.

Det viktiga är tydlighet i vilket språk och vilken marknad en enskild sida vänder sig mot. Jobba med hreflang idag snarare än domän.

Detta [beteende just nu] kan i sin tur vara en följd av populariteten ibland nya gTLDs. Men domäner som .google och .apple ska tydligen främst användas internt av de företagen.”

Det är inte ovanligt bland större städer att köpa sin egen domän. Tidigare standard i turistsammanhang var att köpa visit*.com, men nu är gTLD alternativet hetare.

Stockholms kommun har en årlig budget för all sin Episerver, WordPress och Drupal-webb samt appar på 20 Mkr per år. Men det inkluderar även drift av alla lösningarna.

Allt om gTLD i Sverige

Håll koll på det senaste inom nya toppdomäner. Här listas alla nyheter.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nytt intranät för Stockholms Stad 40 000 användare, duckar löpande Skolplattformen-associationer

Leave a Comment