74 procent nya CMS-kunder har AI-regelverk, 79 procent använder AI-redigering. Säkerhetsbehov även i fokus

In Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Storyblok by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Storyblok headless har nyligen släppt egna rapporten The State of CMS 2024 där en del kul headless och AI-uppgifter behandlas. Undersökningen som Storyblok beställt ska tagit del av åsikter och data från hela 1719 CMS-användare i Sverige, USA, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

En remarkabel uppgift från rapporten är att 79 procent av de tillfrågade redan använder AI-drivna innehållsverktyg och 74 procent uppger att de har företagsregler för AI-verktyg. Det senare är annars något väldigt få svenska kunder annars bekräftat de helt hunnit reda ut. Starkt jobbat av inkopplade juristerna på relativt kort tid.

0 %
har samtidigt fler än ett CMS i egna organisationen
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Annars är en topplista gällande CMS idag och migration från undersökningen att:

  • Den vanligaste svårigheten som användarna upplever med sitt CMS är att lägga till ny teknik, följt av säkerhetsproblem
  • Säkerhetsproblem och brist på funktioner är de vanligaste anledningarna till att användare migrerar till ett nytt CMS
  • Enklare/förbättrad skalning av innehåll är den mest saknade CMS-funktionen, enligt 43 % av de tillfrågade
  • 90 % svarar att de har mer än ett team som använder deras CMS, vilket kan förklara varför samarbetsfunktioner rankas som den viktigaste CMS-funktionen
  • AI-genererat innehåll är den mest populära innehållshanteringstrenden som användarna är aktivt intresserade av, följt av automatisering och personalisering

Att ”99 % av företagen har upplevt förbättringar efter att ha bytt till headless CMS” känns väldigt mycket som ett påpekande från avsändaren. Bland de som ska främst anledning vara att nu kan innehållet hanteras på en enda central plats i en mer modern teknikstack. De vanligaste upplevda fördelarna uppges vara högre ROI (61 %) och produktivitetsförbättringar (58 %).

Även nämns att monolitiska CMS:

”Fortsätter att hindra företag från att leverera de innehållsupplevelser som kunderna förväntar sig i alla kanaler. Faktum är att 81 % av de tillfrågade använder mer än ett CMS i sin organisation, främst för att leverera innehåll till flera kanaler.”

 

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Går att spara in 17 Mkr på byte till headless CMS