Byggmax.se överger Episerver för offshore-utvecklad, omfattande Adobe Magento 2 Commerce

In Adobe Commerce / Magento, E-handel, Nyheter, PWA by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Flera år som prisvinnande, innovationsdrivande e-handelsaktör på .NET och framförallt Episervers mjukvara är över för svenska byggvaruledaren Byggmax. Nya Byggmax.se som nyligen avtäcktes är en PHP-baserad Adobe Magento 2 Commerce open source e-handel framtagen av Scandiweb AB. Byggmax.se kan inspirerats av branschkollegan Bauhaus som redan 2011 började satsa på det på den tiden ovanliga valet Magento open source e-handel.

Byggmax ville ha en e-handel som ger kunden en sömlös upplevelse från butik till nätet, och som samtidigt kunde presentera en moderniserad företagsprofil där kvalitet och valuta för pengarna står i fokus. De ville ha en driftsäker och snabb e-handelsplattform med hög integrationskapacitet, då 151 fysiska butiker i tre länder skulle integreras.

Byggmax nya e-handelslösning lanserades först i Finland och sedan i Norge. En stegvis lansering och utrullning ledde till slut till den svenska lanseringen under fjoråret. Den svenska e-handeln står för lejonparten av Byggmax omsättning. Under år 2018 sålde Byggmax byggvaror för cirka 4,5 miljarder SEK.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Consid tar över digitala kanaler och Sitevision hos fackförbundet

Som PSP används Collector och på den svenska hemsidan integrerades ROT-avdrag, specialprissättning med t ex pris per kvm, och B2B-funktionalitet. Det finns även en “Gör det själv”-sektion som ger kunden möjligheten att läsa och titta på inspirerande instruktioner till olika bygg- och hemmafixarprojekt. Det ska ha varit viktigt för Byggmax att själva “äga” all utvecklad kod, enligt Scandiweb. Troligtvis ett krav som uppstod efter sämre erfarenheter från den tidigare e-handelssamarbetet. Arbetssättet ska inneburit att team från kund- och offshoreleverantör arbetade tätt tillsammans.

Scandiweb har hela 107 certifierade Magento utvecklare och 55 Solution 1 specialists samt 3 Solution 2 specialists.

Den tidigare, omfattande Episerver webben, communtyt och e-handeln stod framförallt Avensia tillsammans med NetRelations för. De vann uppdraget 2013 och tog då fram allt från koncept, UX, design samt gränssnittsprogrammering. Då användes en Ascentium / SMITH / Microsoft Commerce Server som Byggmax snart växte ur. Produkten i sig blev senare en mindre lyckad del av Sitecores erbjudande. Det finns även en inRiver PIM lösning i stacken.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Systembolaget uppdaterar ViNet och Employee Experience för 6000 anställda, bygger dashboard

Avensia studsade 2017 lite tillbaka med att vinna Bygg-Ole (del av XL-bygg) projektet på en Episerver uppsättning. Woodys Bygghandel med Woody.se valde 2016 köra med Ninetech och en NopCommerce open source. samt Beijer Bygg har använt en IBM WebSphere sedan länge tillbaka. K-rauta valde efter en tid på Sharepoint att satsa på Contentful headless CMS av Futurice. De har sedan 2014 också haft IBM WebSphere Commerce men verkar nu främst luta sig mot en Klarna Checkout. XL-bygg har gjort ett e-handelsplattformsval i affärssystemet Genesis iFenix.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss