Byrånätverken som lovat att göra fler förvärv

In CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Här är bolagen som ”lovat” göra nya förvärv av svenska byråer den senaste tiden. Förvärv som lite kommit av sig, eller inte slutförts i alla fall. Troligtvis pga. förändrat börsläge och egna aktiekurser som inte tillåter samma vidlyftighet. 2023 har efter första halvåret inte alls sett ut som M&A rekordåren 2021-2022.

0 mån
runt tio månaders stiltje är det i de flesta svenska fall
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

iO Group var väldigt nära och pratade tom. om både plats (Stockholm) samt typ av byrå (traditionell reklambyrå) så länge sedan som 10 månader sedan. Efter köpt upp fyra, främst open source fokuserade, byråer lovade man indirekt köpa lika många bolag som man gjort i hemmarknaden Benelux (28 stycken). Det löftena har inte materialiserat sig under året.

Nova group med t ex Epinova har länge talat om sina ambitioner att addera en eller flera svenaska byråer till egenöppnade Singular Studios, Epinova och Fyr Agency samt förvärvade Infunnel, Cloud Nine och Pineberry. Senaste förvärvet var dock i januari i år och var den norska digitalbyrån Egde Consulting samt WordPress-byrån Dekode Interaktiv.

Collaboration Art säger sig vilja köpa upp fler SEM/SEO aktörer än ägda Web Guide Partner, Densou, Semway Norge AS, GO MO Group, InnoSearch och Dot Sure. Men senaste affären kom för 8-9 månader sedan.

I maj köpte Oh My och PPP upp Uppsalabyrån Zellout. De har annars varit bland de mest aktiva byråhusen i Sverige som under 2023 fortsatt köpa upp byråer (gruppen består av Spoon, Trickle, The Domain Was Taken, KIT, Gabardin, Fuze, Post, Rodolfo och Hiroy). De har sagt sig vara öppna för fler förvärv, som inte blivit av sedan dess.

Lyvia/Äleven tog över Tillsammans/Folket/Tänk Om-gruppen och var senast i mars ute i förvärv. Då av Mint i Bergen, Norge som anslöt till uppköpta Seventy, Tillsammans, Folket, Humblestorm Communication, Våning 18, Human Performance, Kompis, Pointseven, Jo Kommunikation, Digipartner, Spctrm, Nobl Consulting och Studio Bon. De ska vara intresserade av att ta in fler byråer, har man sagt.

Dizparc har efter Esatto-förvärvet i maj sagt sig vara på gång att ta över fler byråer.

Den mest aktiva av dem alla, ARC och Mattias Olofsson, har efter en period där förväv presenterades på nästan veckobasis helt kommit lite av sig. Senast in var holländska Q42 i Haag samt deras samarbetspartner och designbyrån Fabrique för 11 månader sedan.

Utöver urholade aktiekurser finns det kvar en seglivad prislapp och värdering på förvärvsobjekten. För ett år sedan pratade noterade Next 15 om avbrutna byråförvärv, så sade deras ledning att:

” – Vi har en tro på att inte betala för mycket för potentiella förvärv, vilket kan leda till att somliga affärer inte blir av.”

 

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Tuffare tider leder till flod av CaaS/MaaS/Design-aaS erbjudanden från byråerna