Nio månaders förhandlingar, Valtech köper upp kreativ byrå. Så mycket kostar ett UX-förvärv 2021

In CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: Valtech fortsätter med förvärv 2021. Nu är det inte en dansk, datadriven growth, CDP och lead-generation byrå som köps, men svenska Radon Creative. Som varit till salu sedan efter sommaren och fram tills nu var en del av House of Radon (tillsammans med Ventures och Music).

Radon Creative ska vara den större delen av bolaget, sett till de anställda. Valtech tar över totalt 50 nya förmågor. Det är något ned från de 60 anställda som fortfarande beskrivs på egna webbplatsinformationen. Det handlar nästan helt om ett gäng mer kommunikationsfokuserade förmågor. Samtliga med titlar som ”Digital Creative Director”, ”Senior Creative Strategist”, ”Strategic Project Manager” och ”Digital Media Strategist”.

We create film, web, content and full-blown marketing concept” bolaget grundades 2006 av David Dworsky, Victor Köhler, Philip Marthinsen och Einar Bodström. Men de har de senaste åren fasats ut från sina tidigare roller. Radon Creative beskriver sig i dag som en kreativ[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]”hybridbyrå”.

”– För oss har den avgörande frågan alltid varit: kommer det här att göra oss bättre? När vi tidigare har utvärderat möjligheterna har svaret alltid blivit nej. Nu upplever vi faktiskt att den här affären gör att vi kommer in sammanhang som inte hade varit möjliga annars. Nu har vi chansen att bredda vårt kreativa universum.”

Säger Radons vd Sofia Kocken. Planen är att Radon Creative ska bli en kreativ spets i organisationen och samarbeta med Valtech-kontor över hela världen där byrån ingår i en helhetslösning för att hantera kunders ”allt mer komplexa” utmaningar. Mattias Malmer europeisk marknadschef på Valtech säger att:

”– Vi har sett ett behov av att stärka vårt erbjudande inom kreativitet och kommunikation och där är Radon Creative väldigt starka.”

Bolaget omsatte 2019 runt 111 Mkr med en vinst om fina 15 Mkr. Siffrorna för 2020 är ännu inte klara.

Vi har mer på samma ämne:  Bilmärket Adobe tar med upp på stora scen 2022

Hur mycket får då Valtech betala för sitt förvärv 2021? Eller NoA för Oakwood häromveckan för den delen. Branschinsatta inom rådgivning M&A, förvärv samt andra deltagande i motsvarande övertaganden och förvärv som MKSE.com varit i kontakt med i slutet av februari 2021 pratar om en snitt-multipel per vinst EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) denna osäkra pandemiperiod om 7 gånger redovisad årsvinst.

Det är ett uttalat snittvärde baserat på en motsvarande 5 till 10 multipel (där det senare under många år ansetts vara ett klassiskt mått), påverkat av osäkerheten på marknaden samt hur attraktivt och modernt bolagets erbjudande är. Och storleken/skalbarheten på egna kontrakterade kundnamn samt eventuella inlåsningar personal, kollektivavtal etc. Så klart finns det även fortsatt ”aktieförskjutningsövertaganden” av digitala konsultbolag även idag. Där inga multiplar alls existerar, men en skuldsanering och därefter ett ett-till-ett förfarande i satt värde med nytryckta aktier. Som hjälper det övertagna bolaget att undvika själva gå i konkurs. Med förhoppning om framtida synergier.[/ppp_patron_only]

Vi har mer på samma ämne:  Valtech köper upp bolag inom datadriven growth, strategi och CDP