Enterprise e-handel mår inte bra, Oracle Commerce Cloud och Intershop sparkar hundratals anställda

In Adobe Commerce / Magento, Commercetools, E-handel, HCL Commerce, Intershop, Nyheter, Oracle ATG Web Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Försäljningen av Oracle Commerce Cloud ”SaaS” e-handel går inte enligt plan och mjukvarujätten ska ha inlett ett omfattande besparingsprogram där många anställda nu i augusti tvingas gå.

ATG, som kostade Oracle motsvarande 6,7 miljarder kronor redan 2010, ska inte ha åldrats väl och är inte lika intressant för kunderna som hippare headless-plattformar som Commercetools eller Shopify SaaS och Adobe Magento 2 open source. Bristen på R&D och uppdateringar efter version 11 av ATG/Oracle Commerce ska fått en stor del av alla kunder att överge produkten de senaste åren. ATG ska inte varit skriven för molndrift och blev heller aldrig det.

”[Oracle] har inte rört on-prem e-handelsprodukten på förmodligen fem år, de har inte gjort några betydande uppdateringar .. de har släppt nya versioner, men dessa är mer så att nya Java-release inte gör att ATG slutar fungera … Äldre legacy-kunder upplever de sitter fast och de försöker migrera över allt de kan.”

Enligt The Register ska det enbart finnas några tiotal kunder kvar världen över idag. Främsta kunderna Oracle själva lyfter fram är Laura Ashley, Things Remembered, Hope lingerine, WestRock och Moleskine. En av få svenska kunder var ICA, som hade en äldre ATG-installation under en längre tid. Men den försvann, tillsammans med andra e-handelsplattformar, samtidigt som miljardsatsningen på en Ocado Smart Platform automatiserat omnikanal robotlager/e-handel inleddes för något år sedan.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Drupal 10 livsavgörande för plattformens framtid, det innehåller releasen
The Early, or Recurring Bird. Nyheterna på MKSE.com är gratis och öppna. Ett tag.
En dag efter publicering låses nyheten in för våra registrerade medlemmar. Så bli medlem, eller återvänd ofta. Det går även att prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje vecka. Klicka här

Med uppgifterna om att det nu 2020 enbart finns några tjog ATG-kunder kvar är frågan nu hur motsvarande, aningen daterade plattformar som Intershop och IBM Websphere (HCL Commerce) mår? När Accenture tog över svenska Brightstep fick de med nästan samtliga svenska Intershop-kunder. Som Stadium, Martin & Servera, Mekonomen och Ellos. Frågan är hur pass nöjda de kunderna är med sin Enterprise e-handel idag. Siffrorna tyder på ett visst missnöje. Intershop redovisade redan under högkonjunkturshelåret 2019 en mångmiljonförlust på -34 Mkr för första halvåret. Det såg inte bra ut för tyskarna. Men sedan dess ska tyska Intershop Communications AG vänt till en pytteliten vinst i sommar. För det tvingades de spara. Intershop hade förra året 400 anställda men har nu även de sparkat runt 100 anställda och var i somras exakt 299 anställda.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Världsledande konsulter och leverantörer inom Metaverse 2023

Oracle har redan i vårens Corona-pandemi sparkat 1000 anställda i Europa, varav flera i Sverige. Fler uppsägningar kan komma att drabba regionen i och med detta besked.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss