Forbes publicerar 300 artiklar per dag med AI för kreativitet, stämning och rubriksättning

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CDP, DMP, CXM, Nyheter, Paywall by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under 2018 har Forbes lanserat det skräddarsydda publiceringssystemet Bertie som nytt primärt verktyg till tidskriftens totalt 2500 anställda och frilansande journalister. Det ersätter tidigare, även det mycket innovativa, Falcon CMS. Bertie kommer med en hel del ny artificiell intelligens som nog kan intressera svenska mediehus och CMS-byggare:

  • Bertie CMS rekommenderar ämnen att författa artiklar om. För frilansare och skribenter, baserat på delvis tidigare författat material eller intressanta områden.
  • Bertie kan använda data om fungerande rubriksättningar och känna av ”stämningen” och innehållet i en artikel för att föreslå en fungerande rubriksättning.
  • Bertie kan föreslå bildmaterial som historiskt visat sig fungera väl i kontexten och till ämnet som författas. För att öka konverteringen för skribenten.
  • Bertie kan under en texts författande föreslå relevanta Forbes- och externa länkar för inspiration eller inkludering till artikeln. Samma sak med bildmaterial.
  • Bertie ska göra det enklare att inkludera en film eller multimedia till en artikel.
  • Bertie ska främst fungera som inspiration och för att få igång en reporters tankar och kreativitet.

“ – Vi gör allt vi kan för att förenkla och göra det enklare och smartare att skapa, det är den lojalitet vi vill visa till våra författare.”

Säger Salah Zalatimo CDO på Forbes. Först får de amerikanska skribenterna ta del av systemet, men inom kort under 2019 kommer även Bertie till Forbes europeiska anställda.

0pers
bidrar till artikelförfattandet varje dag

Forbes har länge satsat på digital innovation och licensierade redan vintern 2014 ut tidigare egna tidnings-CMS:et Falcon CMS för att tjäna en slant och fortsätta lära sig med hjälp av externa parters data. En satsning som inspirerat svenska aktörer som Kit (Kit Story Engine, KITCORE) och Schibsted Publishing Platform/Omni (nyligen omdöpt till ”Creation Suite”). Aktörer som, enligt årsredovisningarna, däremot verkat fått det svårare att sälja in samma sak med sina svenska bakgrund och budget.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Curamando-grundare ska styra upp CDP och growth inom PPP, satsar på Salesforce och Hubspot

Forbes avlönar sina icke-anställda baserat på hur pass väl lojala deras läsare är. Där tas paid subscriptions, nyhetsbrevsprenumerationer, återkommande besök etc. upp.

Liknande tidnings-CMS kritiserades först för visst ”klickhysteri” och skolning av reportrar att bara stirra på hur pass väl deras artiklar konverterar. Det har idag blivit mer av en realitet och är inte längre något som anses fult. Kanske då Forbes har 2018 haft sitt mest lönsamma år på över ett decennium och vill nu fortsätta satsa. Forbes är även ett av få mediehus som fortsätter satsa på externa skribenter. Totalt 2500 jobbar i plattformen och författar 300 artiklar per dag.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Curamando-grundare ska styra upp CDP och growth inom PPP, satsar på Salesforce och Hubspot

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia Company. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss