”Kundresan vi vill skapa krävde en konvertering”, intervju med Adobes internationella e-handelschef

In Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, CXM, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

MKSE.com fick en pratstund med Jason Woosley, Vice President, Commerce Adobe under MagentoLive i Amsterdam. Ett bra tillfälle att fråga toppledningen varför Adobe nu byggt sitt egna Commerce Cloud. Trots den tidigare Marketing Cloud-chefen John Travis bara 24 månader tidigare berättade för oss att Adobe aldrig skulle ge sig in på e-handel.

Utöver det uppenbara, och i korta ordalag ska Adobe satsat på att förvärva Magento då de snabbt såg en förändrad marknad. Detta drevs bland annat av retail-ledet. Adobe såg hur pass snabbt de aktörerna anpassade sig, iscensatte egen digitalisering ”hela vägen” och friskt satsade på ny teknik. Dessa iakttagelser ska till stor del drivit behovet av egen e-handel inom Experience Cloud. Landskapet 2018 krävde en ”konvertering”, ett avslut för att kunna påvisa en riktig förändrad och förädlad kundresa.

” – Det krävdes en ”konvertering” i den kundresa vi på Adobe vill måla upp.”

Det har de senaste åren även pågått så många makrotrender inom kommers att det blev ohållbart att inte kunna bygga in, utveckla och utgå ifrån sin egen e-handelsprodukt. Adobe behövde även e-handel för att fortsätta vara ”The Experience Company”, menar Jason.

Förvärvet ska inte heller påverkat partnerrelationerna med de tidigare många e-handelsleverantörer. Som Elastic Path, Intershop, Microsoft, SAP Commerce Cloud eller IBM, berättar Jason. Alla parter ska vara ytterst medvetna om att kunden kan ha olika e-handelslösningar i olika länder, ha flera lösningar eller andra uppsättningar. Det är kundens bästa som står i fokus. Dessutom menar Jason att just Magento blev en del av Adobe tack vare sin ”otroliga flexibilitet som plattform”. Vilket öppnar upp den typen av integrationsmöjligheter.

MKSE.com undrade vidare hur marknaden skiljer sig för kunder som sitter på antingen Adobe eller Magento i Europa och USA. Går det nu 18 månader efter förvärvet att dra slutsatser hur de olika kunderna närmar sig den ena eller andra av produkterna? Kundlistan som målas upp de båda plattformarna emellan skiljer sig ändå på flera sätt.

Den stora skillnaden sett till kontinenter återfinns främst inom logistik och valuta, menar Jason. Olika betallösningar kan stå i vägen för hur europeiska Magento-kunder vill jobba. Dessutom har europeiska kunder en större vana av att exportera till andra världsdelar. Internationalisering ska samtidigt vara något Adobe generellt anser sig bra på. Det har alla Enterprise-kunders de jobbat länge med på t ex Marketing och Experience Cloud och deras internationella krav sett till. Några andra större skillnader mellan hur t ex mellanstora kunder till Magento anammar Adobe Experience Cloud går inte att tyda efter förvärvet.

En kommande milstolpe i Magnetos historia är även när version 1 når ”end-of-life”. Det sker inom kort och främst bland alla Magento-partner anses supportstoppen som något av en game-changer. Adobes ledning är medvetna om detta, men tonar ned betydelsen något. En migrering ska inte vara så pass svår som många anser. Det ska finnas flera exempel där det skett på ett överkomligt antal timmar. Däremot är det ett hårt stopp som väntas. Magento 1 är inte att anses som användbart inom kort. Jason rekommenderar kunder att komma till event som MagentoLive, se den nya produkten, alla möjligheter och egenskaper och sluta bara underhålla status quo för att den nuvarande e-handeln ”ändå fungerar OK”.

Som vi skrev under gårdagen har Adobe även presenterat nya förvärv som berör Magento och specifikt den nya B2B paketeringen. Jason berättar för MKSE.com att förvärv är en del av Adobes DNA och något man kommer fortsätta med. Det ska däremot varken finnas varen en ökad eller minskad uppköpsstrategi inom e-handelserbjudandet och Commerce Cloud. Men Adobe och Magento håller ögonen på flera intressanta bolag. Utan att försöka uppröra partnerledet och alla tillverkare av Extensions för mycket. Det ska finnas plats för alla. Här återkommer resonemanget kring eventuella samarbeten med andra e-handelsplattformar. Det är alltid kundens bästa som står i fokus. Även så när Adobe blir ägare av egna Extensions inom produktrekommendationer eller B2B orderhantering.