Så e-handelslevererar Budweiser kyld öl till 328 miljoner amerikaner, nytt D2C samarbete

In Omnikanal, Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, E-handel, Java, Martech / CXM, Nyheter, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Stora delar av USAs 328 miljoner invånare dricker öl. Så hur gör då nationella lagerfavoriten Budweiser när de inte vill missa årets stora D2C e-handelstrend i samband med höstens sportevenemang? Detta år digitalt åtnjutna främst i hemmet istället för i sportbaren och på arenan. De börjar med en digital variant av deras ”arenaförsäljning” av kylda öl och seltzers som levererar ölen direkt hem till konsument, kyld. Hur utförs då denna enorma distribution av miljarder flaskor med tunga drycker? Med ett enormt nätverk av leverantörer i form av sammankopplade butiker, baren, pubar och sportrestauranger i varje amerikansk stad som tillhandahålls av tjänsten Pricespider.

Pricespider erbjuder digitalt omnikanalstöd med tjänster som:

  • Where to Buy Solutions
  • Prowl
  • Brand Monitor

Pricespider länkar mest frekvent till externa Uber Eats-varianter för alkoholsutkörning som Drizly samt Instacart. Men det finns även stöd för alla lokala, mindre leverantörer och varianter. Främst pack’s av 12 flaskor säljs hos Instacart.

På sajterna budlight.com/delivery och budweiser.com/delivery erbjuder just nu öljätten stödet. Som i pandemitider även är det främsta ölbolaget just nu väljer att marknadsföra i egna TV-reklamen. I samband med t ex NFL-sändningar. Budweiser är även en Shopify Plus D2C e-handelsanvändare både i år och hela vägen tillbaka till 2017 (se denna artikel om shop.budweiser.com och Budredlights.com), men detta stöd verkar främst gälla den externa tjänsten från Pricespider. Shopify Plus lösningen Bud Store framtagen av partnern Command C säljer merch i form av tröjor och mössor med Budweiser motiv. shop.budweiser.com och Budredlights.com länkar för övrigt numera till mer anonyma Shopbeergear.com som ägs av Anheuser-Busch och även täcker Stella Artois, Corona, Goose Island, Labatt 50 och Alexander Keith’s.

För Budweiser.com använder Anheuser-Busch en Adobe Experience Cloud med analytics, content management, personalization och Adobe Magento 2 e-commerce lösningar inkopplade.

Budweiser har tidigare i vår även varit öppna med hur de lagt om hela sin kommunikativa marknadsstrategi i åtta nya delar som Feel Good, No Sports, Gaming, Viewing, Exercise, Self-care, Helping others och Virtual hangouts (se bild).

Som namnet antyder skapades PriceSpider med samma uppgift som Prisjakt och Pricerunner. En ljus framtid för de lokala, svenska alternativen månne. Pricespider jobbar även med Orbit, Herskey, Wrigley, Mattel, P&G, GE, Duracell, Sargento, Welch’s, Samsung, Weber, Colgate-Palmolive, Nikon och Wagner.