Shopify lockar inte de större kunderna, fördel Adobe och Magento

In Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, Check out/Kassasystem, CXM, E-handel, Nyheter, Omnikanal, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Efter Adobe – Magento affären dök börskursen för den kanske just nu snabbast växande proprietära e-handelslösningen, Shopify i Kanada. Men företaget konkurrerar för stunden inte riktigt på samma spelplan som Magento.

Shopify erbjuder liksom Magento en, instegs-, och gratisvariant. Även om den bara är för 14 dagar i deras fall. Därefter gäller en billigaste prismodell om 79 dollar i månaden. Efter det finns det ett två steg stort hopp till Shopifys Enterprise e-handelserbjudande, Shopify Plus. Och det är den del som är mest lik nuvarande Magento, efter att Hillhouse Capital Group-pengarna omformade bolaget med moln- och ny typ av licensiering.

Shopify har i nuläget enbart 3600 betalande, större Shopify Plus kunder. Det är enbart 600 fler än vid början av förra året. Den tillväxttakten av större kunder är snarlik den hos t ex Demandware, innan Salesforce tog över. Men det är samtidigt inga större siffror eller vad som lett Shopify till sina nuvarande framgångar. Shopify Plus ska minst kosta 2000 dollar i månaden. Men summan är troligtvis mycket högre. Modellen är, som i Demandware-fallet, baserad på antal gjorda affärer och vilken molndriftslösning och tillbehör en kund väljer.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Shopify och BigCommerce går head to head som bästa headless produkt 2024

Shopifys börsvärde om massiva 15 miljarder dollar kommer istället från de snabba affärer (samt diverse plugin-beställningar) med småföretagarsegmentet som Shopify gör nästan varje sekund. Härifrån kommer pengarna som lett till rapporterade årliga intäkter om hela 760 miljoner dollar.

Magentos motsvarande årliga intäkter, enligt Adobe vid övertagandet, ligger på totalt 150 miljoner dollar. Men här kan Adobe och Magento ändå ha en fördel. Magento har redan en majoritet av alla kunder i det snabbrörliga mellansegmentet. Och de är vana att ge någorlunda stora licenspengar i månaden. Snarlikt hur hybris såg ut innan SAP, och Demandware innan Salesforce.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Magento-konsult går in under webbyrå, kraftigt minskad omsättning

Enklare för Adobe att bearbeta. Och givetvis även ett bra sätt för Adobe, som främst verkar bland de riktigt stora kundkontona, att nå det viktiga mellansegmentet. Ett segment man erkände sig intresserade av redan vid förra årets Microsoft-samarbete.

Vill ni se alla Digitala Labb som byggts av olika byråer och IT-konsulter runt om i Sverige?

MKSE.com har samlat på sig en lista med alla investeringar.