Svenska banker testar PWA-teknik på kund i det dolda

In PWA, Android, CXM, E-handel, iPhone, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Utrullningen av prestandaoptimerade PWA e-handlare och applikationer världen över tickar på. De senaste 12 månderna har initativtagarna bakom standarden främst fokuserat på att tillgängliggöra PWA för desktop så att även Mac- och PC projekt kan få offline-läge, exakt geopositionering, utökat hårdvarustöd och de andra fördelarna med tekniken.

Ett bakslag är däremot att Apple, trots att de säger sig vara positiva till PWA, under 2019 fortsatt vara mer restiktiva gällande iPhone. De vill inte öppna upp alla delar i sin ”sandbox” med hårdvarustöd i acceleration, service workers och annat på samma sätt som Android. Att Apple är en bromskloss för prestandaoptimeringen är något som sökupplevellsefokuserade Google gärna återkommande påpekar offentligt. Det ligger även i Apples intresse att alla native-appar stannar i Appstore, där de får procent och miljardintäkter på betalapparna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accelererade sajter på utgång, realtids-email från Google döende. Enbart Ryssland stödjer tekniken

Även Google i Sverige fortsätter förespråka paketeringen och tekniken lokalt. De hade under veckan ett större informationsmöte för svenska, mer digitala marknadsförare (CMO Goes Tech) som vill lära sig mer om prestandatekniken. Några exempel som togs upp var McDonalds kommande stöd, Debenhams omfattande stöd (varuhuskunderna visade sig vilja kunna shoppa på morgontåget till jobbet), TripAdvisor och Booking.com.

Däremot utelämnades några svenska PWA-exempel som många svenska användare faktiskt tar del av dagligen, utan att känna till det. Flera svenska storföretag laborerar nämligen just nu i sina egna agila, korsdisciplinära team med att addera PWA-funktionalitet som delar av de tjänster som erbjuds i egna appen eller på webbplatsen. Inte minst bankerna. De har komplexa tjänster och flöden som ska tas fram och då det lika gärna kan bli en plattformsoberoence PWA som programmeras och sätts samman. Oberoende av mobil enhet och teknik. Samt framtidssäker och enklare tillgänglig för anpassningar av nya utvecklare.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Gratis event 25/5 - Bevisa ditt verkliga värde som CMO med Attention KPI

Just nu mäter t ex en större svensk bank hur dessa tjänster tas emot av sina användare. Dold som en PWA i den vanliga native app ”wrappern”.

Att det inte har märkts alls bland kunderna att det är en PWA ”inuti” appen som laddas, är ett gott betyg. Upplevelsen i PWA är minst lika snabb, agil och följsam som native. Något som borgar för att bankerna kommer fortsätta tillämpa tekniken framöver i större skala. Det märks även i rekryteringssammanhang när banken i fråga tar in nya utvecklare till de egna agila teamen, samt då bankerna är mer aktiva på utvecklar-meetups kring PWA teknik.