Strikt fokus på teknik utmanas, e-handel ”pure-players” minne blott

In Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, Centra, Commercetools, CXM, E-handel, HCL Commerce, Intershop, Norce / Jetshop / Storm Commerce, Nyheter, Omnikanal, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud, Shopify, Sitecore Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Ett av de tidigare tydligaste tecknen du jobbar med en dedikerad och pålitlig partner var att det var en så kallad en ”pure-player”. Som aktivt valt att lägga alla sina ägg i en och samma teknikpartners korg. För fokus i utvecklingsspråk, community bland anställda och nätverk, eventfoks och rekryteringsfokus. Samt för att produkten av ledning bedömts ”trygg nog”. Något som verkar vara helt på väg bort 2022.

Tidigare svenska ”Pure-players” som Vaimo (Adobe Magento / Adobe Commerce), Epinova, Avensia, Ted&Gustaf, Making Waves/Nansen (Optimizely och Optimizely Commerce) åtnjuter inte längre alls samma gräddfil eller snabba ”short list” placering vid val av CX/CMS och e-handelsplattformsleverantör.

Det kan bero på att allt fler från ledningsgruppen, allt från CMO till CEO och CSO ska bry sig om teknikvalet. Då spelar inte längre gamla meriter, rykte om teknisk pålitlighet, olika tagna certifikat och decennier av erfarenhet lika stor roll. Mest för att det inte identifieras av de nya beställarna. De andra beslutsfattarna kommer från andra håll och letar efter andra egenskaper. Som att imponera under möte med Powerpoint, säljtaktik och branschloggor eller säga rätt saker inom områden som sustainablity och säkerhet (mumma för de större amerikanska teknikhusen). Även externa pådrivande partners som martechkonsulterna och utvärderande expertkonsulter påverkar. Deras fokus är inte enbart på teknik utan även samarbete, organisation samt tillväxt.

Ett exempel, som vi sett senaste två åren i Sverige, är alla tidigare världsledande Adobe Magento partners (vid övertagandet för drygt tre år sedan). I absolut topp-tre fanns flera amerikanska byråjättar, nästan helt uteslutande fokuserade på Magentoprojekt. Som Gorilla Group, numera inom Wunderman Thompson – även nya Shopify och Salesforce Commerce Cloud partners. Samt Corra, som även har adderat Shopify och Shopify Plus till egna portfolion. Och Born Group, numera Tech Mahindra Born Group, som på ”indiskt vis” stoltserar med inte färre än 30-talet partnerskap. Varav Avensias favorittillägg Commercetools headless är en. Shopify, Bigcommerce och Salesforce Commerce är tre andra.

Det är verkligen inga goda nyheter för Adobe (ned -30% senaste halvåret). Som för så sent som två år sedan såg[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]alla sina ”miljardkonton” och större loggor vara en del av en kombinerad e-handels och CX upplevelsehantering. Vi har sett precis samma utveckling i Sverige där alla topp-fem Adobe Magento partners valt att ta in alternativa plattformar på sistone. [/ppp_patron_only]

 

Vi har mer på samma ämne:  Ledande headless e-handelsprodukter 2021 enligt IDC MarketScape