Episerver försöker locka över Sitecore-kunder med nidbild av nörden

In Nyheter, CXM, E-handel, Optimizely/Episerver, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

When they go low, we go high”. Det är valtider, även inom amerikanska DXP och CXM-plattformar, uppenbarligen. Det anser Episervers nykomponerade marknadsteam med CMO Kirsten Allegri Williams (tidigare SAP) i spetsen. Hur ska då de kunder som betalar dubbelsiffriga licensmiljoner lockas över? Med en ny annonsvideokampanj där en svettbandsförsedd Napoleon Dynamite-figur kallar storkonkurrenten Sitecore för ”pinsam”.

Episerver innan Alex Atzberger gjorde så sent som hösten 2019 en mindre succé då de värjde sig mot denna typ av nonsens från konkurrenten Progress Sitefinitys marknadsteam. De försökte ”locka över” Episerver personal från ett Miamihotell under Episerver Ascend till ett annat med öl, lättklädda tjejer och ett FUD-budskap som flög över (!) konferensanläggningen via flygreklam. Tilltaget sågades av de högutbildade manliga och kvinnliga ingenjörerna som inte lät sig dumförklaras och Sitefinity framstod i dålig dager. Samtidigt som Episervers avslappnade, professionella attityd och ignorering av aggressiva tweets och annat hyllades.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ChatGPT får direkt påverkan på flera martech och IT-yrkesgrupper

Som tiderna har förändrats. Att gå från Episerver är sedvanligt ett val som involverar högsta ledning, en tvåsiffrig styrgrupp och tusentals individuella, tekniska och vertikalspecifika kravställningar. D2C martech/ecom-trenden till trots.

Både Episervers tidigare VD samt några av de största Episerver MVP:erna fasar över tilltaget i sociala media. Det gjorde de även tidigare i höst, då FUD-kampanjen enbart bestod av whitepapers fientligt riktade mot Sitecore. Nu har tilltaget förstärkts genom att kortsiktigt dumförklara både hela community och Episervers kund- och beställargrupp. Inlägget har i nuläget en like (!) och flera klagar på tilltaget ibland Episerver-communityt.

Detta är inte alls ett grepp som tidigare fallit väl ut bland Episervers CMS och Commerce-beställare. Speciellt inte den nuvarande kundtypen som oftast kommer från leverantörssidan (minns inhouse-trenden) och har en mångårig relation som leverantör och beställare av plattformar. De vet vad de värderar i ett plattforsval, molnstrategi och martech-stöd. Ingen långvarig relation som börjar med ironi eller blinkningar och enkla punchlines från vad som verkar vara en ”How to talk to a geek” handbok.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  WPP bygger 30 000 man stor byrå, VML ska vara ”störst inom kreativitet”

Denna typ av ”bashing” gentemot konkurrenter har inte skådats sedan 2013-2014 då Drupal Acquias frispråkige, dåvarande CMO var inblandad i liknande kampanjer. Men det var främst i egna sociala media och uppskattades inte av någon, ens då.

Huvudattackmålet Sitecore då, hur svarar de? Helt rätt, inte alls. De ignorerar tilltagen från Episerver i höst och väljer istället att publicera ett nytt case om att Procter & Gamble valt plattformen för att hålla ihop 800 webbplatser/properties samtidigt som de fasar ut 10 andra CMS.