Företagen som kan byta ut .com mot egen toppdomän

In Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

För omkring 1,5 år sedan köpte Stockholms Stad in egna toppdomänen .stockholm för omkring 1,4 Mkr, samt 400 000:- SEK i årlig avgift. En så kallad, gTLD, en generisk egen domän.

Sandvik var först i landet med att satsa på egen gTLD i .sandvik. Nu visar det sig att allt fler följt de båda aktörernas exempel under 2017 och 2018. I den uppdaterade IANA Root Zone listan finns numera hela 1577 företag och organisationer registrerade med egna namn och kännetecknande ord. Flertalet skrivna med kinesiska tecknen och andra lokala skriftspråk. Följande svenska eller Sverige-representerade företag finns även numera med:

  • .abb (ABB)
  • .accenture
  • .beauty, .makeup, .skin & .hair (L’Oréal)
  • .deloitte
  • .ikano
  • .mcdonalds
  • .mckinsey
  • .sandvikcoromant

Redan hösten 2016 registrerade sig även SAS, Electrolux AEG, Ericsson, Statoil, SCA, Volvo och Sony Mobile för egna gTLD:er.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Lions winner eller "nytt IBM"? WPP, IPG, Accenture, Omnicom och Dentsu har blivit mjukvarubolag

Utöver Sandvik har få valt att faktiskt aktivera sina nya gTLD externt ännu. Det kan handla om att köpen främst är för varumärkesskydd och eventuell förberedelse för IoT-användning. Snarare än ett praktiskt nyttjande idag för egna webbrepresentationen. Det är inte heller säkert att det erhålls några tekniska vinster som SEO-fördelar vid webbsökningar för de som har en egen gTLD. En av Sveriges ledande SEO konsulter har tidigare berättat för MKSE.com att:

” – [gTLD] är bara image. Finns ingen som helst SEO-fördel med att köra dessa domäner. Google lägger mindre och mindre vikt vid domännamn och vid vilken toppdomän man ligger under. Sök efter “museum” och du hittar inte en enda .museum-domän.”

Enligt nic.stockholm ska .stockholm börjat användas internt för Stockholms stads egna anställda våren 2018 och därefter för främst olika evenemang staden arrangerar.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  IKEA öppnar upp om nya Contentful headless webbarna

Däremot så används toppdomänen på andra sätt. T ex Accenture har redan skapat 22 domäner på egna toppdomänen. Sandvik har aktiverat 17 egna domännamn på .sandvik.

Alla AI / Machine Learning investeringar och digitala projekt som pågår runt om i Sverige

MKSE.com har samlat på sig en lista med alla investeringar.