HCL Commerce skrivs om, headless och Google Cloud stöd. Anledningen att nobba Gartner och Forrester

In E-handel, HCL Commerce, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Närmare 150 000 man stora HCL tog i en omtalad 18-miljardersaffär över stora delar av IBMs mjukvarusvit inom e-handel, portaler, Notes/Domino, workstream, marketing automation och säkerhet under slutet av 2018.

HCL Sweden AB på Sveavägen i Stockholm med Nordic GTM Leader Commerce/Marketing Magnus Jahrl vill nu 18 månader senare gärna berätta om vad som hänt under året och under tiden sedan övertagandet.

HCL ska t ex ha tydliga anledningar till varför det indiska bolaget ignorerade senaste Forrester Wave och Gartner Magic Quadrant. HCL Commerce och IBM försvann omgående från en tidigare position som ”Strong performer” i B2C Commerce Suites när de nya Forrester B2C och B2B Commerce Waves släpptes tidigare i våras. En aktivitet och positionering IBM tidigare lade stora pengar på i relationer och utbildningssessioner tillsammans med analysinstituten. Men enligt bolagets Director of Marketing, Commerce Pete Wharton ska de kommande stora uppdateringarna och omskrivningen göra att man tar ett ”mellanår” och välja återkomma när den nya produkten är mer slutförd. Det tillhör dessutom att denna typ av analytikerrelation kostar, minst, en sjusiffrig slant som bolaget numera troligtvis lägger på nyss nämnda R&D och support.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Miljardbolaget marknadsför sig via Gartner Peer Insights, 206 recensenter har bl a fått presentkort på 200 SEK

Nyligen har den första stora HCL Commerce releasen i det nya samarbetet med GCP (Google Cloud Platform) släppts. En ny molnstrategi HCL hoppas mycket på. Google Cloud ska enligt HCL har valt just HCL Commerce som den e-handelsplattform de helst lyfter fram när de pratar e-handelspartners. I samband med detta ska även HCL tränat upp runt 5000 anställda på Google Cloud. Ett första referenscase ska vara InterToys som med partnern Cursum använde en ny 16-veckors implementationsprogram för att gå över till HCL Commerce på GCP.

IKEA, landets största GCP förespråkare är även en gammal, minst sagt viktig kund och användare av IBM WebSphere Commerce vars molnval som gärna HCL rättar sig efter.

Dessutom är kundflykten efter uppköpet mer eller mindre obefintlig enligt Magnus Jahrl:

” – Vi har haft mindre än 2% kundavhopp på grund av uppköpet vilket vi tycker är väldigt bra. Vi har även över 120 projekt som vi håller på att uppdatera till den nya versionen idag och mer än 50 stycken kundcase som redan är på version 9.”

HCL Commerce ska även satsat en hel del på att bygga om plattformen med modernare teknik och annorlunda supportval än de IBM använde. HCL Commerce ska inför sommarens versionssläpp även ändrat hela sin licenshantering för att kunna möta en modern marknad på ett bättre sätt. Det ska handla om en mer flexibel modell som kan fånga europeiska startups och deras användningskrav bättre.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce eliminerade i årets Gartner DXP Magic Quadrant 2023

Enligt Jahrl ska dessutom HCL Commerce skrivits om för att kunna agera ”headless” på ett bättre sätt med en mer öppen API-ekonomi och ”microservice-driven” arkitektur. Liksom alla andra plattformstillverkare, både stora och små e-handelsplattformar gjort uttalat sedan 2015. Eller labbat om och pratat om sedan ”CMF-tiden” 2012 (se artiklar på denna sida).

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss