Unik AI satsning i nya Coop Cooper appen, bygger ut Adobe CDP

In Nyheter, AI, ChatGPT, Machine Learning, CDP, DMP, Chatbots, Community, Facebook Pages, CXM, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under CXM Space Stockholm, Adobes nya format för möte med kund och partners (samt lokala nyfikna konkurrenter under privat e-post) var dagens första huvudtalare Amer Mohammed, känd från sitt datadrivna arbete inom Stena Line. Numera CDO, och AI-fanatiker, på ett Coop som måste tänka till i förhållande till ICAs mångmiljardinvestering i Ocado och det egna, ”kooperativa” tidigare arbetssättet.

Det visade sig att mycket av Amers AI- och digitalfokus de första månaderna kanaliserats ned i arbetet med att förbättra egna Coop chatbot Coop Cooper. Ett projekt som inleddes med Coops tidiga satsning på voice som kundvårdsstöd, men som därefter i budget och fokus akterseglats av storrkonkurrenten och ICAx utrullning av egna Monica/Elis assistenter/chattbotar.

Coop har för att modernisera, och göra chatboten mer lik förebilden Google Duplex, tagit in ett AI gäng i Wien med en teknik kallad Gordon.ai. Som lovat (!) ta fram en teknik för att mappa ingredienser som kan orsaka allergier eller vara mindre nyttiga för kroppen (eller bara ogillas av användaren) för att löpande skapa helt unika recept i samband med Coop shoppingen. Enligt Amer ska detta vara en kunskap och en koppling som tidigare varit väldigt svårt att få till.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Avaus storsäljare är paketerad marketingOps för 15 Mkr

Givetvis ska den kommande Coop Duplex chattekniken ta hänsyn till tidigare konversationer med individen och bygga vidare på detta. Hänsyn tas dessutom då Coop lovat att transparent redovisa vad de vet om användaren i form av data. Som via klickboxar kan avmarkeras för att ta bort den kunskap om en individ som denna inte längre vill redovisa.

Vidare visar det sig att Coops gamla Neolane Marketing Automation installationer från 2010 byggts ut. Tidigare införlivade i de egna Episerver-miljöerna för att skapa ”smarta kvitton”, föreslagna varor i inloggat läge på webben, kopplingar till receptomater och mycket mer, nu gått över till att bli Coops nya satsning på ett DMP eller CDP lager. En datasatsning där Coop numera bygger vidare med kopplingar till medlemsregister och grundläggande affärsdata (legacy system) med AI ambitionerna på topp (se bild).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Voi ny frontande kund för Frontify, sköter Brand Guidelines i över 100 städer

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss