Stora Enso, SAAB, Scania, Husqvarna, KONE och Wärtsiläs syn på startup-samarbeten och Slush

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Många av startup-hubbarna, labben och de ”digitala transformationslådorna” på kreativa adresser som Epicenter och SUP46 har sedan länge tillbaka stängt.

På modernare co-location platser som WeWork eller A House är det mer regelrätta kontor med delade konferensrum och fik som gäller. Bankerna och Telco tillhör sektorer som sedan flera år tillbaka tagit hem startup-labbandet och istället främst valt att finansiera, deläga eller bjuda in startups vid behov.

Men industri-Sverige fortsätter bjuda upp till dans med spontana möten och tänkbara samarbeten. Till årets Slush 2019 i Helsingfors var det ett större gäng från enorma samarbetsgruppen Combient (med 30 medverkande nordiska företag med totalt 600 000 anställda) som åter igen samlades. Allt under nya parollen Next 100.

Husqvarna Group, KONE, SAAB, Scania, Stora Enso och Wärtsilä var på plats för att prata om sin syn på startup-samarbeten och bocka av en massa möten med entreprenörer. Bland annat bioanalys och återanvända material fanns på agendan för några av de deltagande. Gruppen var gemensamt stolta över att ha:

  • Erbjuda gemensamma intäkter om totalt 1500 miljarder kronor
  • Skapat 98 inköpsordrar till olika startups
  • Genererat 160 Mkr i intäkter för de olika samarbetena
  • Sparat 21 veckors tid ”säljcykler” tillsammans med startups
  • Jobbat i 26 olika länder tillsammans
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så resonerade Saab när de valde ny cloud- och innovationspartner

Fazer och Epiroc finns även med i specialistgrupperingen CombientFoundry som främst var de som deltog på Slush, men de valde att inte delta i år.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss