Tictail köps upp av Shopify, läggs ned

In E-handel, Nyheter, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Tictail har inte haft en lätt resa de senaste åren med mångmiljonförluster, nya affärsmodeller (Tictail Plus premiumtjänster från början av 2017 ) och 11 krävande riskkapitalister som satsat nästan 300 Mkr i Tictail de senaste 6,5 åren. Siffror från två år tillbaka visade att Tictail i snitt enbart väntades tjäna runt sju kronor om året på sina betalande användare som lade till premium e-handelstjänster.

Men det skulle vända, under 2018 skulle Tictail nå lönsamhet menade VD Carl Riviera (Waldekranz). Om så skedde döljs nu i dunkel. Tictails svenska bolag redovisade däremot enbart en omsättning på 8,7 miljoner kronor under förra året och gick åter igen med en förlust på 45,5 miljoner kronor. En ökad förlust med runt -15 Mkr jämfört med åren innan.

Stora pengar har lagts på att sponsra gatunära handel i urbana städer. Det har även satsat på egna pop-ups, som en i trendigare delarna av New York. Däremot är procenten och pengarna man får tillbaka i dessa loppis-sammanhang ytterst begränsade.

Nu blir bolaget en munsbit för kanadensiska, MKSE-listade Shopify, noterade på NASDAQ, som själva värderas till omkring 130 miljarder SEK. Shopify har även runt 2000 anställda, mot Tictails 60 (varav 30 i Sverige). Plattformen kommer inte få leva kvar. Redan i april kommer Shopify lägga ned Tictail, berättar de.

Tictail har själva haft program (en CSV Excel-export) för att locka över e-handlare från just ledande Shopify. Den sista produktutveckling man gjorde var en typ av automatiserat Instagram-stöd i år.

Beställarstöd inom e-handel och PIM

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och TeliaSonera. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.