Bara spillror kvar från SAPs dominanta tid som e-handelsaktör

In E-handel, Java, Nyheter, Optimizely/Episerver, SAP Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Är det något som svenska e-handelschefer borde fokusera på när de ser över egen plattform, arkitektur, teknik och trender som headless Composable Commerce är det de temporära ”runs” av lokal säljframgång som då och då sköljer över vårt avlånga lilla land. Den hype och det goda rykte en branschaktör stegvis snabbt bygger upp med ett enormt moment och snabbt eskalerande säljframgångar. Ofta under en begränsad, mötesintensiv tid om säg 12-18 månader.

Det är så lätt som beslutsfattande upphandlare att titta över axeln och vilja göra samma trygga investering som konkurrenten eller kollegan. De hade ju gjort sin hemläxa och tittat på alla detaljer? Och nya skinande releaser samt tagna loggor från samma år glänser alltid lite extra i det frekvent uppdaterade säljpitch-decket.

SAP hybris / Commerce Cloud är nu, ett decennium efter sin svenska ”period of shine”, ett tydligt exempel på just detta. SAP ignorerade marknadstrender som molnet och SaaS och börskursen fick lida för det 2020. Bolaget har inte gått bättre på e-handelssidan, trots e-handelsaktiv pandemi och aktörer som Shopify och Commercetools som växt med tiotusentals procent. Egna ”SAP Upscale Commerce for Retail and DTC” kom på tok för sent.

Vi har mer på samma ämne:  H&M har 300 agila produktteam, öppnar upp om e-handelsstrategi och framtid

Inom e-handel hade man alla möjligheter att bli en riktigt dominant. Storhetstiden med införsäljningar och nya e-handelsloggor tidiga åren 2011-2012 för hybris var imponerande och inkluderade denna lista (med vad som hände åren efter införsäljning av SAP direkt efter):

De såldes alla in under samma år och hade extern release några år senare. Nu efter enbart fem, sex år finns knappt några av de namnkunniga aktörerna kvar som svenska kunder. Trots att det handlar om SAP. Knappast den enklaste plattformen att komma ut från vid första inlåsning. Även va som ska ha varit hela strategin med uppköpet av hybris.

Vi har mer på samma ämne:  Svenska KIA gör om allt, uppgraderar Adobe och SAP-svit. Integrerar CRM

Samt att det i nästan samtliga fall handlat om omfattande projekt med femsiffrigt antal konsulttimmar nedlagt per projekt. Tillsammans med världens ledande implementationspartners från de globala nätverken. Som också brukar borga för utdragna projektrelationer.

Utöver utdaterad teknik och sämre strategiska satsningar med SAP som ägare ska den förväntade licensprisökningen varit största anledningen. SAP ska bara 12-24 månader efter övertagandet gjort om licensmodell till [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]

t ex ”per användare/kund” enligt modeller från ERP/CRM vilket tiofaldigat kostnaderna för de svenska kunderna. Det ska förekommit mycket upprörda möten med produktägare av e-handel i kölvattnet av detta.

Nya kunder in de senaste åren är ytterst då. Dafgårds berättade för några månader sedan att de var nya in, då på den nya enkla ”DTC” modellen levererad av en konsult i Stockholm som omsätter 8 Mkr per år.[/ppp_patron_only]