Bara spillror kvar från SAPs dominanta tid som e-handelsaktör

In E-handel, Java, Nyheter, Optimizely/Episerver, SAP Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Är det något som svenska e-handelschefer borde fokusera på när de ser över egen plattform, arkitektur, teknik och trender som headless Composable Commerce är det de temporära ”runs” av lokal säljframgång som då och då sköljer över vårt avlånga lilla land. Den hype och det goda rykte en branschaktör stegvis snabbt bygger upp med ett enormt moment och snabbt eskalerande säljframgångar. Ofta under en begränsad, mötesintensiv tid om säg 12-18 månader.

Det är så lätt som beslutsfattande upphandlare att titta över axeln och vilja göra samma trygga investering som konkurrenten eller kollegan. De hade ju gjort sin hemläxa och tittat på alla detaljer? Och nya skinande releaser samt tagna loggor från samma år glänser alltid lite extra i det frekvent uppdaterade säljpitch-decket.

SAP hybris / Commerce Cloud är nu, ett decennium efter sin svenska ”period of shine”, ett tydligt exempel på just detta. SAP ignorerade marknadstrender som molnet och SaaS och börskursen fick lida för det 2020. Bolaget har inte gått bättre på e-handelssidan, trots e-handelsaktiv pandemi och aktörer som Shopify och Commercetools som växt med tiotusentals procent. Egna ”SAP Upscale Commerce for Retail and DTC” kom på tok för sent.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  SAP slår ihop påsar med Contentful, Akeneo, Bolt, Coveo, Mirakl och Pricefx

Inom e-handel hade man alla möjligheter att bli en riktigt dominant. Storhetstiden med införsäljningar och nya e-handelsloggor tidiga åren 2011-2012 för hybris var imponerande och inkluderade denna lista (med vad som hände åren efter införsäljning av SAP direkt efter):

De såldes alla in under samma år och hade extern release några år senare. Nu efter enbart fem, sex år finns knappt några av de namnkunniga aktörerna kvar som svenska kunder. Trots att det handlar om SAP. Knappast den enklaste plattformen att komma ut från vid första inlåsning. Även va som ska ha varit hela strategin med uppköpet av hybris.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Impact Commerce ska hjälpa Elkjøp Elgiganten med MACH-arkitektur, investeringar och e-handel

Samt att det i nästan samtliga fall handlat om omfattande projekt med femsiffrigt antal konsulttimmar nedlagt per projekt. Tillsammans med världens ledande implementationspartners från de globala nätverken. Som också brukar borga för utdragna projektrelationer.

Utöver utdaterad teknik och sämre strategiska satsningar med SAP som ägare ska den förväntade licensprisökningen varit största anledningen. SAP ska bara 12-24 månader efter övertagandet gjort om licensmodell tillDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon