KnowIT köper upp förlusttyngt Creuna för 178 Mkr, men svarta siffror utlovas redan i år

In Nyheter, CXM, Drupal, E-handel, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: Delar av ledningsgruppen har förvisso rensats ut efter sommaren och jättebyrån har indirekt förberetts för bud. Men att det skulle bli Knowit var det få som anade.

”- Skiftet till digitala affärsmodeller nu går ännu snabbare hos våra kunder. Med förstärkningen av Creuna blir vårt erbjudande inom digital transformation det starkaste i Norden.”

Säger Per Wallentin, koncernchef Knowit om satsningen i ett uttalande till MKSE.com. För IT-konsulten förvärvar under torsdagen hela den klassiska, nordiska webbyrån Creuna med 350 anställda för 178 miljoner SEK (summan kan uppgå till 341 Mkr beroende på hur Knowit Experience presterar de kommande tre åren.) som kommer att ingå i Knowits motsvarande affärsområde Knowit Experience. Creuna har i Sverige gått med röda siffror (totalt -22 Mkr på 465 Mkr omsättning de senaste 36 månaderna) ända sedan 2016 och har haft det svårt att hitta rätt bland alla nya, nischade service design- och UX-byråer, mer tekniska partners och förvärvshungriga IT/Management-bjässar.

Johanna Fagrell Köhler hör av sig under torsdagseftermiddagen med deras syn på några av de uppgifter som MKSE.com publicerade under förmiddagen. Creuna AB kommer att göra ett ”bra resultat 2020” samt gällande förändringar i ledningsgruppen ska det enbart vara en som slutat. Övriga i ledningen är precis samma sedan februari 2018.

Deras klassiska, väldigt lönsamma ben inom integrerad design och CMS/ehandel med månghövdade fullservice team på t ex Episerver har ”glömts bort” de senaste åren och byrån syns inte lika ofta i de sammanhangen. Johanna Fagrell Köhler har därefter inte haft många nya kundkonton att visa upp hennes två år på VD-posten. Det var nästan bara Tres subvarumärke Hallon som har begränsade finansiella resurser, Åbo stad (som nog imponerats av Stockholms Stadarbetet, se nedan) och tetillverkaren Twinings som Creuna har pratat om i media. MKSE.com får senare under dagen tips om att även Sida ska vunnits 2020 som en ganska ny och relativt stor kund för Creuna Sverige.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  E.ON bygger ut egna Salesforce-satsningarna, ny målbild med Marketing Cloud PaaS

Det enorma Episerver-kontot Stockholms Stad (som tekniskt till stor del ska ha skötts av frilansare sedan ett tag tillbaka) ska enligt uppgift ha hållit Creuna Sverige flytande. Även om det fortfarande ska finnas motsvarande mängd egna .NET-are på det kontot, enligt en uppdatering till MKSE.com från samma Creuna-anställde med insyn.

Att bara sälja kringtjänsterna och det administrativa kring det digitala och tekniska hantverket upptäcks på senare år rätt fort och ifrågasätts snabbt av en mer påläst beställargrupp (själva ofta från byrå- och leverantörssidan). Den typen av projektuppsättning gör det även svårare att sälja individuella CX-, Martech och webbresurser och korskompetens-team, som är det svenska marknaden främst kommit att efterfråga idag.

Sloganen vid uppköpet från Knowit är att man ”Blir Nordens största digitalbyrå”, en titel många eftersträvade under främst 2017 (se hela listan i länken). Men knappt någon i branschen vill kalla sig samma sak idag. Nu blir det upp till Knowits Key Accounts och väldigt många affärsområdeschefer att få alla Creuna anställda att börja sälja sig per timme. Eller komma att ifrågasättas. Vilket visat sig vara omöjligt i 100% (!) av alla tidigare fall av byråuppköp bland Acando, TietoEvry, Capgemini, Accenture, E&Y, PwC och de andra. Vilket lett till manfall om upp till 75% av den tidigare personalen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Myndigheterna: Sänk ert 395 SEK IT-timpris, annars är ni ute på 30 dagar

En snarlik utveckling som andra klassiska webbyråer haft, främst efter de köpts upp (t ex Nordic Morning Ottoboni, Nansen Making Waves, TietoEvry NetRelations). Fast det tog längre tid för Creuna som under kritiska året 2016 stod mer stadigt på egna ben.

Creuna ska inför årsskiftet även stått inför för stora lokalkostnader med bolagets spatiösa egna kyrka och biograf de huserar i för Stockholmsverksamheten. MKSE.com får veta att dessa lokaler nu sagts upp våren 2020 och ska om bara två månader överges i syfte att minska kostnader. Det innebär att Creuna-gänget inom dagar bara kan flytta in hos Knowit.

”Bolagens kunderbjudande kompletterar varandra väl inom digitala strategier, datadriven försäljning och marknadskommunikation”,

Skriver Knowit i ett uttalande. Förvärvet innebär att Knowit Experience växer med runt 350 anställda (117 i Sverige, 80 i Danmark, resten Finland och Norge) till runt 900 Experience-medarbetare och antalet i koncernen ökar till 2600. Sammanslagningen och integrationen av Creunas operativa verksamhet med Knowit Experience kommer innebära betydande kostnadssynergier i kombination med nya affärsmöjligheter och förväntas sammantaget skapa förutsättningar för en god lönsamhetsutveckling, skriver Knowit som uppskattar att förvärvet kommer att ge en positiv påverkan på vinst per aktie under 2021.