Så går de svenska SEO-byråerna, mångmiljonförluster radas upp

In Nyheter, SEO by Martin Edenström

UpdateCuramando har lyckats med sin digitala transformation och med nya typer av erbjudanden har de mer än dubblat personalstyrkan på bara några månader. Bolagets klassiska SEO-tjänster har utökats med tillhörande koncept och produkter (CRO, Marketing Automation) som beställarna tydligen sökte efter. Men hur mår de andra SEO-byråerna i den svenska högkonjunkturen 2017/2018?

Jajja går för fjärde året i rad back med -3 Mkr på en 95,8 Mkr omsättning. Totala förlusterna de senaste åren är nu uppe i totalt -11,62 Mkr.

Getupdated, en del av Oniva Online Group, finns fortfarande kvar som eget aktiebolag. Där är omsättningen nere på knappt en fjärdedel av vad den var bara tre år tidigare. Och små vinster har ersatts av en förlust om -4 Mkr eller hela -18% på en 25,6 Mkr omsättning. Gruppen som helhet har fortfarande en 4% vinstmarginal på 173,4 Mkr omsättning.

WGP – Web Guide Partners, grundat 2003, verksamhet krymper. VD Nicklas Flisbergs vinst är nere i omkring 100 000 SEK och omsättningen har i högkonjunturen gått ned med -18%. Trots totalt fler anställda (34 personer) 2016. Nicklas Flisberg hör av sig och uppdaterar MKSE.com med information om att 2017 år väntas landa på ”drygt 3 Mkr” i vinst och att de faktiskt är stolta över att kunnat sänka sin omsättning. Detta då ”mediaspend medvetet flyttats över till kund. Samtidigt som byråintäkt (konsultarvode) kunnat öka varje år”.

Fler artiklar om ämnet:  Tele2s interna arbete för ökad kundnöjdhet i samband med flytten

Klikki ingår i Nordic Morning och redovisar inte sina siffror separat. Men gruppen som helhet har haft sina utmaningar under 2017 och varumärken som Klikki lades ned i höstas. Sedan förra sommaren har de inte uppdaterat egna nyhets/bloggkanalen.

BeBetterOnline och Brath ligger kvar på samma omsättning som tidigare år. Omkring 15 Mkr vardera samt med en 8% respektive 23% vinstmarginal.

Christian Rudolfs Topdog, som ofta syns i media, omsätter numera 2,8 Mkr på nio anställda och har en vinstmarginal om 10%.

Rudolf uppdaterar med att under räkenskapsåret 2016 var de 3 personer, anledningen till att det står 9 är att de har extranställda (studenter) som hjälper bolaget med reaserch/datasamling/datastädning. Bokslutet för 2017 ska peka mot 3,3-3,4 Mkr på fyra anställda och vinstmarginalen blir kring hälften av den året innan.

Fler artiklar om ämnet:  Tres nya online marketing avdelning väljer att designa om, ökar avsluten med 220%

Christian Litezings Pineberry ökar omsättningen till 35 Mkr och går med vinst 2,9 Mkr


Vill du läsa hela den här artikeln? Då ser vi gärna att du skapar ett gratis konto.
Använd registreringslänken för att skapa en ny användare. Därefter kommer du åt allt MKSE.com Premium innehåll. Idag såväl som nästa vecka. Att registrera sig är standard på kvalitativa nyhetssajter. Detta formulär tar bara 10-15 sekunder att fylla i. Eller omfamna kundupplevelsen och låt din webbläsare auto-fill populera dina personliga uppgifter i gult.

Redan medlem? Påpassligt. Logga in här!

I vissa webbläsare kan en sidomladdning efter första inloggning behövas.

Varför bli medlem? MKSE Medlemmar vet mer. Ligger steget före digitalt.