Så drivs större Salesforce projekt bäst, partners och Customer Success Group

In CXM, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Salesforce-kompetens är ett hett eftertraktat område. Kunderna tilltar stadigt i Sverige och större installationer finns numera hos stora användare som ABB, Qlik, TV4 (TV4Play fick de genom Heruko-uppköpet), Eton, Telia, Telenor, Spotify, F-Secure, Sandvik, PostNord, Mathem, iZettle, Tobii, Hästens, Maersk, Skanska, St1, Nynäs, Securelink, Splay, Jysk, Berghs, Volvo, EnterCard, Kone och Fonecta.

För MKSE.com berättar Salesforce Vice President Nordics Baman Motivala att även de inser att kunderna kräver kvalificerad hjälp och detta är ett fokusområde för dem. Man lever som man lär, kundnöjdheten ska gå först. Installationerna ska bli utförda med kvalitet, i tid och på budget. Det sköts bäst av erfarna, kompetenta projektgrupper.

Hur ser de dessa då ut? Liksom hos Adobe finns motsvarande Salesforce ”Professional Services” enheter på olika platser i Europa.

Hos Salesforce tillhör dessa resurser divisionen Customer Success Group. De har som uppgift att förstå kundens övergripande mål, se hur den tilltänkta lösningen ska uppfylla dessa mål och efter lansering hela tiden ge ett realtidsperspektiv hur den faktiskt lösningen faktiskt används.

” – Salesforce Customer Success Group ska erbjuda våra kunder ett ”early warning system” och ständigt upplysa kunderna om att här kan ni kan få ut mer.”

Säger Baman Motivala. En kund som jobbat med Salesforce Customer Success Group ska efter tre år som kund verkligen vilja förnya sitt kontrakt.

De kan komma att stödja kunderna i större projekt initialt. De sitter på viss erfarenhet av att jobba paralellt samt lämna över till olika partners i ett senare skede.

Det finns tre roller inom Customer Success Group. Bland annat en Program Architect som t ex är tänkt att jobba nära tillsammans med en Enterprise Architect från ett partnerbolag.

För samtidigt har Salesforce ett mycket viktigt, större partnernätverk med aktörer som Capgemini, Accenture, Fluido, Tieto, Bluewolf, Informatica, Axenon, Bisnode, SopraSteria och Deloitte Digital att tänka på och ta hänsyn till.

Men någon internkonkurrens mellan Salesforce Customer Success Group och alla partners i Norden ska ännu inte uppstått.

” – Vi har inte den utmaningen i Norden. Customer Success Groups roll är att fokusera på användandet i förhållande till investeringen. De ska inte utgöra någon jättedel av vår omsättning. Vi ser istället möjligheter till ett bra samarbete med Customer Success Groups och en partners mer traditionella konsultroller inom utveckling och projektledning. Att vi är helt molnbaserade gör att konsulterna kan jobba med andra, roligare sysslor än drift och skapa en helt ny teknisk relation med sin kund.”

Salesforce Sverige har som mål att göra all användarutbildning lätttillgänglig. Baman Motivala berättar att utbildningsprogrammet Trailhead erbjuder flera olika typer av utbildningar och certifieringar. Det ska även vara väldigt populärt bland användare i Sverige.

Intresserade av Salesforce Sales och Marketing Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som TeliaSonera och Volvo. Kontakta oss.

Men Trailhead-utbildningarna ligger främst på en administrativ, konfigurativ nivå. Som mest lärs det ut om uppköpta Heroku Connect och dess Git-kopplingar. För tyngre utvecklarrelaterade uppdrag inom t ex Java eller Ruby (baserad på kundens teknikstack) kan det bli aktuellt med en resa till ett annat europeiskt land för att gå specialutbildningar.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Alla ekonomiska AI-och ChatGPT vinnare just nu, genomgång från MKSE.com

Leave a Comment