Might Know Something Else feed Kommentarer Feed

MKSE.com Web Insider Knowledge

Störst på CMS, CXM och E-handel. EPiServer, Drupal, WordPress, Sharepoint och Sitevision

Arkiv för ‘Sitecore 7’ kategorin

Inköpt CXM används inte, CMS-företagen pushar ut experthjälp

Skrivet av Martin Edenström On 11 september 2014

De teoretiska fördelarna med att logga, skapa och bearbeta en upplevelse, ”experience” webb är lätt att ta till sig. Så pass att försäljningen faktiskt går rätt bra av olika portfolioprodukter från bjässarna SDL, Sitecore, Adobe och Oracle.

Liksom med kombinerade e-handelsprodukter för några år sedan köps CXM-produkterna och modulerna nämligen ofta in ”för säkerhets skull”. De kostar betydligt mindre när andra CMS-licenser ändå ska förvärvas och många större kunder är säkra på att de kommer att användas så fort ansvariga har utsetts och implementationsprojekten dragit igång.

Men det händer inte. Kundföretagen har förtvivlat svårt att utse nya ansvariga roller och hitta tid att starta upp den här typen av projekt i sin befintliga organisation.

Nu agerar Sitecore, och flera andra produktleverantörer, på detta. I Sitecores fall genom Sitecore’s Sitecore Business Optimization Services (SBOS). En ny enhet som fokuserar på att hjälpa kunder att anpassa sin hela organisation efter de nyinköpta CXM-produkterna. De bygger mycket av sina råd på best practice från kunder som faktiskt förändrat sina marknads- IT- online marketing och supportenheter för att arbeta på ett modernare sätt. De har även ”Customer Experience Board Game”, en instruktionsbok och en ”Maturity Model”.

cxm advisor expert service

En tillbakagång till CMS-företagens idag sällan marknadsförda ”Expert services” som var mer efterfrågade då produkterna var råare och mer komplexa att finjustera. Men idag är tjänsterna istället analys av ett företags organisation, ansvarsfördelning, rollsättning, checklistor och andra sätt som ska få företaget att faktiskt använda CXM-produkten.

Adobe var inte helt fel ute då de redan förra hösten sade ”We only speak to top management” till prospekt som TeliaSonera. Något som syftade till att AEM-produkten inte gör någon skillnad i sig. Hela företaget måste förändras från grunden om något ska hända.

CXM Model maturnity

Ett av de mer visuella sätten att starta igång CXM projekt var CX rooms, som MKSE skrev om innan sommaren.

Så ska Sitecore 8 tackla modern online marketing

Skrivet av Martin Edenström On 10 september 2014

Under Sitecores stora årliga Symposium 2014 i Las Vegas presenterades kommande Sitecore 8.

sitecore8

Den nya danska plattformen har som fokus att samla alla behov och verktyg som en modern marknadsförare behöver på en och samma plats. Det innebär en tight integrerad plattform som erbjuder främst:

  • Personaliserande,
  • Cross-channel marketing stöd med
  • Automatiserad testning

I Sitecore 8 sköts detta genom initiativ och delprodukter som Sitecore® Experience Profile™, Sitecore AIDA, Sitecore Experience Management, Sitecore Experience Channels, Sitecore Experience Database och Connectors. Phiew. 

Någon som fortfarande undrar vilket modeordet inom webbhantering är?

Sitecores VD tyckte att mängden verktyg idag blivit för stor och snarare hämmar marknadsförare än hjälper dem. Idag marknadsför sig alla aktörer som att de har en integrerad svit, men i själva verket ligger den visionen ytterligare 4-5 år bort, enligt VD Michael Seifert. Till CMSWire säger Michael Seifert vidare att Sitecores mål är att bli nummer tre efter bjässarna Adobe och Oracle i detta race.

Sitecore 8 släpps senare under 2014.

Bäst på Digital Experience enligt Forrester. Fyra sticker ut

Skrivet av Martin Edenström On 28 juli 2014

Update: Forrester har även de presenterat en av årets ”waves”, återkommande genomgångar av CXM-aktörernas nuläge och framtidsutsikter.

På ett och annat sätt är den första rapporten av sitt slag rena döden för klassiska CMS-aktörer.

I premiärutgåvan av Forrester Wave for Digital Experience Delivery Platforms andra kvartalet 2014 återfinns däremot ingen namngiven ledare. Det är nämnvärt att ingen spelare alls anses kommit tillräckligt långt inom CXM-förvärv, integrationer och samarbeten för att hamna i den delen av översikten, enligt Forrester.

De som bedömdes var Acquia, Adobe, Demandware, Digital River, HP Autonomy, SAP hybris, IBM, Intershop, OpenText, Oracle, Salesforce.com, SDL och Sitecore.

De som ligger bäst till inom Digital Experience är Adobe och SAP hybris. De rankas som pionjärer som kan erbjuda det mest kompletta lösningserbjudandet. De följs av aktörerna IBM och Sitecore som inte ligger så många steg efter, enligt Forrester.

Anledningen till att ingen är en ledare är att ingen av lösningarna är att anse som att de fungerar fullt ut och idag kan erbjuda en komplett kedja. Följande är andra åsikter från rapporten om de fyra som sticker ut.

  1. Adobe anses erbjuda WCM, DAM, targeting och social i sitt ”marketing cloud” med analys, media optimization och campaign management. Att det saknas e-handel anses som ett avbräck. Ett välkänt sådant för Adobe som ”partnat” hårt inom området och säkert inte skrattade ihjäl sig den dag de förlorade (?) budstriden om hybris.
  2. SAP hybris är stora inom e-handel och anses även kunna erbjuda WCM, product information management, analys, test och optimisering (gör de?). SAP hybris saknar social och DAM.
  3. Sitecore är stora inom WCM och digital marketing samt erbjuder email och campaign hantering, personalisering, test, optimisering och sociala egenskaper. På ett integrerat sätt. Måste bättre integrera förvärvet CommerceServer.net. Forrester tycker Sitecore behöver bli bättre på att ta in tredjepartsdata.
  4. IBM har på kort tid stärkt  sitt erbjudande genom förvärv som Coremetrics, Sterling Commerce och Unica. Samt Silverpop (som lustigt nog inte nämns). IBM har ett portal erbjudande som innehåller analys och vissa marketing tools. IBM behöver skärpa sig inom gemensamma gränssnitt, innehållshantering, presentation och personalisering samt optimisering.

Skrämmande för svenska EPiServer att de inte ens rankade till undersökningen och skrämmande generellt för alla CMS-aktörer att e-handelsleverantörerna (Intershop, hybris, Demandware, IBM Websphere etc.) i ett nafs anses vara tillräckligt starka inom innehållshanteringsbitarna á la CMS för att kunna ranka högt i denna typ av rapport.

Det kommer bli mycket svårt för CMS-aktörer att sälja licenser parallellt med skiftande eller befintliga e-handelslicenser då analysinstitut som Forrester ser på totalerbjudandet på detta sätt.

Det närmsta en liknande lista som presenterats tidigare var Info-Tech Research Group Lead Management Evaluation lista. Den toppades däremot inte av Forresters ”vinnare”, utan i fallande ordning SilverpopSalesforce Pardot/ExactTarget och Marketo.

För få kunder, e-handelssatsningarna räddar inte CMS-företagen

Skrivet av Martin Edenström On 30 maj 2014

E-handeln blev inte ”det nya CMS” för produktföretagen. Det går inte att finna lika många intresserade av att driva, underhålla och äga en e-handel som en vanlig webbplats. Det syns när MKSE.com tittar på de senaste årens framgångssagor inom svensk e-handel:

Samarbetet med Mediachase, som är nuvarande EPiServer Commerce, startade för snart 5 år sedan. Och inte ens på så lång tid har EPiServer kunnat hitta en motsvarighet till CMS-licensförsäljningen. Antalet utskickade EPiServer Commerce version ett och två licenser ligger på blygsamma 300 stycken världen över. Jämfört med de 20 000-tals webbplatser som idag ska drivas av EPiServer CMS enligt företaget själva.

Sitecore, som i dagarna jobbar frenetiskt för att integrera förvärvade Microsoft Commerce Server i sin egen produkt, har extremt få egna svenska e-handelsreferenser att visa upp. Med förvärvet fick man t ex Mekonomen, Kjell&Co., Bemz, Byggmax och Apoteket. Men många av dessa Ascentium/Commerce Server kunder är missnöjda med de många ägarbytena och har redan börjat byta ut plattformen. Till skillnad från 2011-2012 kommer knappt några nya projekt på plattformen. Återförsäljarna i Sverige har övergett produkten.

Den mättade marknaden berör inte bara CMS/e-handelsaktörer. Även hybris, som under 2012-2013 upplevde en period av nästan månatliga nya storkunder och e-handelsprojekt, är betydligt tystare i år. Antalet nya kundreleaser man via PR-byråer och egna nyhetsrummet berättar om har gått ned med 80-90% (!). hybris vann, ofta över EPiServer, många av upphandlingarna 2012 som rörde svenska ”shoppinggalleriaaktörer” som Clas Olhson, Indiska, Nilsons skor, XXL, Bik bok, Skopunkten, H&M, iittala. Men det segmenetet är mättat då många redan har skaffat sin e-handel och är nöjda med det.

Tictails omsättning det senaste verksamhetsåret landade på minst sagt blygsamma 2,7 Mkr. I Sverige finns de mest namnkunniga referenserna i Nöjesguiden, Decathlon, Rebecca & Fiona och Cheap Monday. Men MKSE har sett få sådana kundcase från gänget 2014. Nu står istället förhoppningen till att webbhotellsåterförsäljare som Loopia kränger e-handelsplattformen till sina kunder (en partner vars kunder knappast tillhör kategorin vana att spendera speciellt mycket på sina system). Tictail har nyligen tagit in 8 Mkr i riskkapital för att anställa ett gäng i New York. De blir då totalt 40 anställda.

Projekten för e-handel är mer tidskrävande, komplexa och kräver mer av organisationen bakom. Det drygar ut implementationstiderna till det dubbla eller fyrdubbla jämfört med CMS-projekt. Samtidigt säljs inte lika många licenser baserat på marknad eller språkstöd. För många aktörer säljs heller inte lika många delkomponenter och kringsystem som det historiskt gjorts till CMS.

Dessutom är e-handel en betydligt mer global företeelse, ett system som köps in internationellt används verkligen på det sättet och behovet av lokala anpassningar är mindre än i många CMS-fall. Och på den nivån återfinns nya typer av konkurrenter i IBM, Oracle, Demandware och eBay X.com.

Ingen ny guldgruva för CMS-bolagen. Även om det ett tag kan ha verkat så.

Omnikanal och e-handelssök viktigast på nya Kjell.com

Skrivet av Martin Edenström On 23 maj 2014

Avensia har precis lanserat nya, omnikanalsatsande Kjell.com. Sajtens nya design ska kännas fräschare och mer aktuell och bättre ge bilden av företaget som en områdesexpert. Ett intryck som ska kopplas an och sedan följa med i de olika köpkanalerna.

Den nya responsiva sajten har vidare gjort vad alla e-handlare gör idag, satsat på söket. En del annan funktionalitet ska även ha förbättrats från den gamla Avensia-moddade versionen av plattformen Microsoft Commerce Server från 2011 (som numera ägs av Sitecore).

kjell

Söket får stor yta i klassisk, övre högerplacering, sedan finns det feta menyer (varav en kampanjyta ”kunskapsbank”), nyhetsbrev, annonsytor och en central ”kart-nål” som redovisar alla butiker. Sökresultaten har ”taggfilter” med filmer, ”hur funkar det” och produkter samt ytterligare detaljstyrning av förfinade sökresultat. ”Fråga Kjell” ska ha ersatts med en kunskapsbank där företaget kan lägga upp temasidor och produktfilmer.

Just sökning är på alla e-handlares och e-handelsbolags läppar dessa dagar. Navigationsformens styrka och bevis i form av inknappade, potentiella köptermer är odiskutabel. T ex Fact-finder har ett gäng erbjudanden där de ”tar över” CMS / e-handelsprodukters sajtdelar kring sökresultaten. Allt för att stödja försäljningen baserat på kundens beteende i sökfält och på sökresultatsidan. Och senast igår gick Avensias annars vanligaste plattformsrekommendation EPiServer ut och berättade om uppgraderingarna för att främja e-handel som gjorts i nya EPiServer Find.

Sajten jobbar vidare med tjänster som Appnexus, Google maps och ads och AddThis. Redan 2011 berättade Kjell & Co. om caset, så detta är att se som en uppgradering och ingen nylansering.

Husqvarna handlar upp Sitecore för 300 webbplatser

Skrivet av MKSE.com Redaktion On 14 maj 2014

Husqvarna har efter en omfattande upphandling valt Sitecore som kommande CMS för koncernens samtliga 300 webbplatser.

Det 325 år gamla företaget har gått ut och rekryterar en ny onlineansvarig med god Sitecore-kompetens. Rollen kommer röra för ett tvåårsprojekt där både förändrad onlinestrategi samt ökad digital närvaro ingår.

Enligt tidigare uppgifter återfinns Husqvarna på ett custom-CMS idag, det egenutvecklade ACM – Alert Content Managment. Men Alert IR har tidigare i år även levererat en Drupal för IR-sajten husqvarnagroup.com och fler CMS ska figurera inom den omfattande koncernen med varumärken som Husqvarna, Gardena, McCull, Diamant Boart, Klippo, Flymo, Jonsered, PoulanPro, WeedEater och Zenoah.

http://www.stendahls.se/PageFiles/21619/MAP_tumnagel.gif

Byrån Stendahls är en av de nuvarande webbleverantörerna till koncernen.

Sitecores främsta e-handelsvapen mot EPiServer

Skrivet av Martin Edenström On 9 april 2014

I kampen mot EPiServer har Sitecore fått en modern, modig och numera extremt framgångsrik engelsk och global e-handelsreferens. Och det handlar inte ett av de gamla Fortune Global 500 företagens onlineaffär, ofta annars det yttersta beviset på en kompetent plattform efter upphandling.

Modesajten ASOS ligger sedan några år tillbaka på en Sitecore CMS med en integrerad e-handel upprättning.

Under räkenskapsåret 2013 omsatte nätmodeaktören ASOS 769,4 miljoner pund, en ökning med nästan 40 % jämfört med 2012. Även 2014 har börjat fantastiskt, de första sex månaderna av räkenskapsåret 2014 har hittills visat en tillväxt på 33 %.

sitecore_7_commerce_server_ecommerce

Något nog Sitecore håller tyst om är att lösningen är en högst skräddarsydd .NET e-handelsprodukt som växt fram med Sitecore som ovanpåliggande marknads- och CMS-lager.

Fjolårsförvärvet Commerce Server håller fortfarande på att integreras i vad som kommer bli en ny, större Sitecore Customer Engagement Platform / Sitecore 7 release (”Commerce Server Wave 11″).

Ett eget vapen Sitecore tar till är att erbjuda ett tredje steg i sammanslagningen mellan CMS och e-handel, det är att även erbjuda en tillhörande Dynamics AX integration.

I en aprilintervju, där MKSE’s Martin Edenström hjälpte till att ställa frågor, berättade EPiServers Martin Henricsson att EPiServer q2 2014 sålt 300 licenser av EPiServer Commerce och nya EPiServer 7.5 med integrerat e-handelsstöd. Vid Sitecores förvärv i november beräknades EPiServer ligga 18 månader före Sitecore gällande en fullständigt CMS/E-handelsintegration. EPiServers omfattande omskrivning av egna e-handelsförvärvet MediaChase till Commerce 2 tog omkring den tiden.

sitecore cxm commerce

Volvo Cars väljer Sitecore och Sharepoint 2013 kombo

Skrivet av Martin Edenström On 31 mars 2014

Volvo Sverige och Volvo Globalt fortsätter sin utrullning av Sitecore CMS licenser över koncernen. MKSE.com har tidigare skrivit om att Volvo lastbilar och Volvo CE ligger på Sitecore men nu ska även den mest prestigefulla delen av Volvo valt Sitecore.

http://www.svt.se/cachable_image/1370410800/nyheter/varlden/article1270233.svt/alternates/large/volvo_kina_scpx.jpg

Det är Volvo Cars som har precis ska fattat beslut om att gå vidare med Sitecore. Men inte helt allena, som på andra platser. Den lösning som ägarna Zhejiang Geely Holding Group valt blir en kombination av Sharepoint 2013 i botten, men Sitecore som gränssnitt för redaktörerna. Volvo Cars har en större installation av SharePoint i flera olika versioner som de tidigare använt både för dokumenthantering, projekt och interna samt externa webbplatser.

Stena Line CXM-anpassar med sex år gammal Sitecore installation

Skrivet av Martin Edenström On 26 mars 2014

Tillsammans med 17 Sitecore-certfierade och en Sitecore MVP från Mogul har Stenaline.se uppdaterat sin digitala närvaro. Och 2014-releasen andas en hel del ”CXM-experience”, analyserande, personaliserande och optimerande upplevelse. På allas läppar just nu.

Stena Lines nya sajt inleder med geografiska målgruppsanpassningar som därefter följs av anpassade erbjudande i pufform samt en högerställd bokningsfunktion. Funktionen är relativt välintegrerad och hoppar varken ut från sajten eller laddar om sidan alltför ofta. Dessutom erbjuden den social inloggning via Microsoft (!), Facebook och Google (ett val som andas MS-fanboy snarare än faktiskt besöksanalys).

stena line

En mängd kontaktsätt till val som chat och ringa från datorn erbjuds. Hela sex sociala kanaler listas i footer. Av dessa är faktiskt alla uppdaterade i mars månad, den senaste så sent som för 2 veckor sedan. Bra jobbat.

Däremot är varken webben responsiv och att anmäla sig till nyhetsbrev är en två-stegsprocess, postnummer krävs. Och hur lockande är det att i sidtoppen redovisa att en hel sajt bara fått 4 tweets och 5 G+?

Utöver Sitecores CXM-egenskaper finns även Maxymiser installerat.

Stena Line är en av Sitecores mest trogna, svenska kunder. De har funnits med i bilden i över 6 år nu.

Volvo bygger mer på Sitecore CMS, lägger utvecklingen offshore

Skrivet av Martin Edenström On 21 mars 2014

Update: Enligt uppgift till MKSE.com ska Volvos CXM-installation av Sitecore 7 (”Volvo Enterprise Web”), som vi skrev om redan för tre år sedan, ha växt till sig ytterligare. Samt fått backning av fler konsultleverantörer.

Sitecore leveransen ska även fått ansvaret för att rulla ut flera varumärken inom Volvo lastbilar, CE m fl.

https://minvolvo.volvocars.se/images/logo_no-bg_65.png

Resursproblemen med att hitta nödvändig senior svensk Sitecore-kompetens ska ha lösts genom att förlägga en större del av utvecklingen offshore. Liksom med andra CMS/CXM-produkter i enterprise-segmentet.

Tidigare ska danska Pentia haft ett huvudansvar, men för svenska projekt beställda från Göteborg och Stockholm de senaste åren blev det även så att uppdrag hamnade på svenska SapientNitro. Det har även hanterat offshore-resurser för kunden och uppdrag som Volvo Construction Equipment.

Thule satsar på Sitecore, Rightnow, Stibo, Coveo och Clay Tablet

Skrivet av Martin Edenström On 6 februari 2014

Takboxtillverkaren Thule med Thule.com har fått en ny responsiv design framtagen av Stendahls. Utöver thule.com har även vissa marknadssajter anpassats.

Thule är en rätt CXM-redo Sitecore CMS användare med en imponerande radda integrationer redo. Där finns bl a Stibo PIM, Oracle Rightnow CRM, Coveo Enterprise Search, Clay Tablet translation services, Shopatron e-commerce och Bing maps kopplingar för att fånga in data och löpande bearbeta olika kundgrupper.

Thule  – Responsive Web

Den nya responsiva designen baseras på Twitter Bootstrap för skalbar skärmanpassning och ett stort arbete ska ha lagts på att förändra sitestrukturen så den bättre återspeglar Thules produktsortiment och produktbredd.

Thule har även uppgraderat sajten med en egen CDN-server för bild och script.

Sitecore är nöjda med att berätta att deras tighta samarbete med Microsoft fortsätter. Det senaste är att de börjat samarbetat för att integrera plattformarna Sitecore CMS/E-handel samt Microsoft Dynamics.

” – I det ökat konkurrensutsatta e-handelslandskapet behöver återförsäljare skapa kundupplevelser (CXM) sömlöst över varenda tillgänglig kanal där interaktion sker och skapa personlig relevans vart än kunder är – i butik eller online.”

säger Darren Guarnaccia, Chief Strategy Officer, Sitecore.

Samarbetet med Microsoft hoppas leda till en förnuftig Microsoft Dynamics connector senare i år. Det finns även sedan tidigare vissa Dynamics kopplingar.

Microsoft Dynamics kopplingar är annars en specialitet från en annat danskt .NET CMS med ett snarlikt klingande namn, e-handelsfokuserade DynamicWeb.

ICA släpper ny e-handel senare i år

Skrivet av Martin Edenström On 16 januari 2014

Det har snart gått två år sedan ICA berättade att de skulle storsatsa på e-handel, då genom ägarna Ahold och deras Bol.com förvärv. Ahold är sedan 2013 inte kvar i ICA men e-handelssatsningen ska äntligen ta form.

Rapporter har sagt att en ny satsning ska komma upp så snart som om en månad. Anders Svensson, VD ICA Sverige, bekräftade nyligen att
planer finns för en större lansering av en helt ny e-handel. Det gäller då andra halvåret 2014.

Även koncernchef Per Strömberg sade redan 2012 att ICA e-handel var en storsatsning. Men sedan hände inte så mycket.

Testmarknad för 2014-satsniningen ska bli de större ICA Maxi-butikerna.

Jetshop med Jetshop Solutions designade för inte så länge sedan icamaxihemochfritid.se för ICA Maxi på egna Jetshop-plattformen. Men den temporära satsningen länkar numera till icahemma.se.

ICA Sverige AB i Solna äger även icamaxi.se där det idag enbart finns en Google Maps karta med kontaktinfo och en utgången siddesign.

På ICA.se länkas e-handeln in via den här listan. ICA är stor EPiServer-kund, men har även uttryckt ett intresse för Oracle Webcenter sites 11 samt 2010 installerades en Commerce Server från Avensia (numera SiteCore). Då skulle det bli plattformen för e-handel.

2011 års förvärv av inkClubs och det bolagets erfarenhet från e-handeln blir så klart även en stor del av vad ICA väljer framöver. inkClub är hybris e-commerce användare.

ICA är en av Connectas största kunder inom e-handel.

Sitecore prisar sina CXM-anpassade flygbolagskunder

Skrivet av Martin Edenström On 13 december 2013

Länge har flygbolaget EasyJet varit ett av Sitecores favoritcase för att locka in kunder. Redan i början av 2012 fick de ansvaret att implementera en CXM-del där de använde demografisk, geografisk och framförallt väderdata för att konvertera fler kunder för flygbolaget.

Monarch

Nu har fler flygbolag visat sig stå högt i kurs för Sitecore. När årets partners utses vann både:

Andra vinnande Sitecore-kunder från de engelska och sydeuropeiska tävlingarna var Fratelli Carli, Bird and Bird, HSBC, Manchester City Football Club, Welsh Water, Institution of Occupational Safety & Health (IOSH), Confused.com, Visit Wales, Zuken, Action on Hearing Loss, Nutrition Expert, Chester Zoo, Hibu och Hybu Cig Cymru – Meat Promotion Wales (HCC).

Sitecore köper upp Commerce Server e-handel

Skrivet av Martin Edenström On 20 november 2013

EPiServer behöver skynda på med EPiServer 7.5 ”Commerce 2″ releasen. Nu på onsdagen meddelar Sitecore att de tar över den tidigare Microsoft-ägda e-handelsprodukten Commerce Server 10.1.

http://www.sitecore.net/~/media/Products/Product%20Categories/Solution%20Accelerators/Ecommerce/Optimize%20Sales/ecomm%20broch%20188x105.ashx?h=105&w=188

Företaget, som grundades år 2000, var länge Microsofts egna e-handelsprodukt. Men då fokus lades på SharePoint 2013 lämnade Microsoft över skalet till Ascentium (främst förespråkade av Avensia i Sverige) och sedan blev Commerce Server åter igen namnet ehandelsprodukten gick under.

Sitecore kommer nu använda produkten för att skapa ett starkare, integrerat e-handelserbjudande. En del av den nya Sitecore Experience Platform som de kallar det. Sitecore har förvisso sedan tidigare en e-handelsprodukt (”Sitecore Solution Accelerators – E-Commerce”), men liksom i EPiServer EPiStore fallet från tidigt 00-tal så handlade det om en enklare satsning baserad på skräddarsydd kod av två externa konsulter.

Ett gäng Commerce Server anställda tas över vid köpet.

Sitecore e-handelsprojekt sedan tidigare i Sverige är Panduro och Kinnarps. Men den senare ligger på en annan typ av sammanslagen lösning.

?>